Oppskrifter med fetaost

10 ting med feta

Flere ideer du ikke har tenkt på...

KOSEMAT: Middelhavspai med blant annet feta, tomater og urter.
KOSEMAT: Middelhavspai med blant annet feta, tomater og urter. Foto: Foto: Aina Hole/melk.no
Sist oppdatert

Jeg tror den greske salatens suksess har mye å takke fetaosten for. Tomater, oliven, løk og agurk blir liksom ikke det samme uten fetaost.

Dette var ikke noe grekerne fant ut i går. Fetaosten er minst 500 år gammel, men sannsynligvis har grekerne laget fetaost, eller noe som ligner, veldig mye lenger.

Myten skal i alle fall ha det til at kyclopen Polyfemos, sønn av selveste havguden Poseidon, oppdaget fetaosten tilfeldig. Han fraktet geitemelken i dyreskinn, eller var det en geitemage?, og vel fremme oppdaget han at melken hadde klumpet - vips! - osten hadde sett dagens lys.

Fetaosten kan gi nytt og liv og mening litt langt mer enn en salat. Sjekk den kule, enkle og supergode forretten jeg lagde (med video!), for eksempel. Nedenfor finner du en lang rekke oppskrifter hvor fetaosten gir etterlengtet fylde til alt fra spinat, paprika til muffns og kylling.

Kos deg med oppskriftene og gi meg gjerne tips på Facebook-siden om flere ting - så skal jeg liste dem opp her!

Aina Hole

Middelhavspai

Denne paien er inspirert av middelhavskjøkkenet, og inneholder blant annet fetaost og timian. Godt salt er deilig følge.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 dl Hvetemel

150 g Smør

2 ss Vann

100 g Fetaost

1 stk Paprika, gul

2 stk Vårløk

4 fedd Hvitløk

3 stk Tomat

3 stk Egg

3 dl Matfløte

1 ts Salt

Pepper, sort og nykvernet

Timian

Til 4 porsjoner

Salat

3 stk Tomat

1 stk Rødløk

Agurk

Fetaost

Oliven, sorte

2 ss Kaldpresset olivenolje

Oregano

Søtpotetpletter med mynte og fetaost

Dette er sunn mat som servers på Finnskogtoppen. Søtpotetkakene serveres med mynte og fetaost. Mmm...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

600 g Søtpotet

1 stk Egg

50 g Hvetemel

70 g Smør

100 g Fetaost

3 stk Mynte

Salt og pepper

1 ss Olje

4 ss Rømme

Persille

Christopher Sjuve

Enkel pasta med chorizo

En enkel pastarett du lager på noen få strakser...

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

200 g Pasta

50 g Pesto

100 g Bønner

50 g Fetaost

10 skiver Chorizopølse

2 stk Tomater

Erik Hannemann

Forrett med fetaost

Det er langt mellom så enkle foretter som smaker så godt.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

8 stk Fetaost

1 skiver Melon

1 ss Balsamicosirup

2 ss Pinjekjerner

Foto: Mari Svenningsen

Focaccia med chorizo og feta

Nydelig brød som nesten er en rett i seg selv. Passer godt som tilbehør til grillmat, spekemat eller pasta.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

5 g Gjær

5 dl Vann

1 ss Sukker

2 ts Salt

0.5 dl Olivenolje

12 dl Hvetemel

100 g Chorizopølse

100 g Fetaost

1 ts Salt

Aina Hole

Torskefilet med feta og spinat

En spennende kombinasjon hvor spinat og fetaost utfyller hverandre og gir en smakfull opplevelse sammen med torsken.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

250 g Spinat

150 g Fetaost

1 stk Løk, finhakket

2 ts Salt

0.5 ts Pepper, sort og nykvernet

2 ss Olje, nøytral

800 g Torskefilet

2 ss Sitronsaft

2 stk Paprika, rød

1 stk Paprika, gul

100 g Bønner

1 pk Mais

1 ss Olje, nøytral

2 ss Soyasaus

TV 2 © God morgen Norge

Paprikasalat med feta og oliven

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Paprika

1 l Salat, blandet (f.eks. frisée- og mâchesalat)

200 g Fetaost

2 dl Oliven, sorte

1 ss Balsamicoeddik

2 ss Olivenolje

Salt

Pepper, sort og nykvernet

Astrid Hals

Bakte rotgrønnsaker med feta og hvitløk

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 stk Poteter

10 fedd Hvitløk

2 stk Gulrot

1 stk Sellerirot

1 ss Smør

1 gl Fetaost

1 ts Salt

0.5 ts Hvit pepper

2 ts Oregano

3 dl Matfløte

1 bt Persille

Brød

Mari Svenningsen

Muffins med feta og oliven

Server muffinsene med salat, en god spekeskinke eller nyt dem som de er.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Fetaost

1 dl Oliven, sorte

50 g Smør

4 dl Hvetemel

2 dl Sammalt hvete, fin

2 ts Bakepulver

0.75 ts Salt

4 stk Egg

2 dl Yoghurt naturell

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også