Oppskrifter med avokado

Avokadorettene alle elsker

Slik får du en grønn januar.

Sist oppdatert

Den supre Clotilde skriver til oss fra Paris. Hun har det med å trylle fram godsaker vi vanligvis ikke tenker på her på berget. Hun har skrevet om tomatoppskrifer vi ikke visste om, det glitrende mandelsmøret og gitt oss morsomme oppskrifter med kokosmelk, for eksempel.

 

Med den sarte, søtlige smaken og kremete konsistensen er avokadoen – teknisk sett en frukt –  en gave til salte retter. Ettersom de flys inn fra varme strøk, hvor de dyrkes, må de høstes umodne. Det er med andre ord helt ok å kjøpe umoden avokado, så lenge de modnes hjemme hos deg. Den er moden når skinnet er nesten svart og du kan kjenne at kjøttet gir litt etter når du trykker på det.

 

Avokado i skjellet

Prøv en superenkel snack: Del avokadoen i to, fjerne stenen og spis med skje. Ha gjerne på litt salt eller soya saus, nykvernet pepper (eller noe annet du liker) – og kanskje litt gurkemeie eller malt ingefær. (Alle oppskriftene finner du nedenfor.)

 

Enkel guacamole

Det er umulig å ikke tenke guacamole når vi snakker om avokado. Den meksikanske sausen av most avokado er superb. Den er veldig enkel å lage selv. Og den kan spises med tortilla chips, trekanter av pitabrød eller som pålegg på brødskiver.

 

Avokado toast

Det er ikke noe enklere og bedre enn å mose en moden avokado og ha på en brødskive, særlig rugbrød. Mos med en gaffel og nyt hvordan du tvinger fram en grov tekstur på mosen.

Og, når du får venner på besøk, lag din egne avokado- og reddikcanapeer. Legg noen fine biter med reddiker på de enkle avokado-toastene – og så har du en liten bit som alle kommer til å digge.

 

Rull den opp!

Å lage en japansk mai høres sikkert skremmende ut. Men, frykt ikke: I denne raske nori-rullen med agurk og avokado dropper vi risen og ruller enkelt bare opp noriblader med tynne skiver av av agurk og båter av avokado. Resultatet er en elegant og deilig lunsj-snack!

 

Jazz opp salaten din!

Når du synes salaten mangler det lille ekstra som gjør den god – da er avokadoen gjerne svaret. Om det er en salat med stekt brokkoli eller revet gulrot vil de fyldige, lysegrønne bitene heve hver eneste munnful.

 

Ha avokado i dressinger

Avokadoens kremete konsistens gjør at den kan erstatte krem i oppskrifter dersom du vil unngå meieriprodukter.  I denne kylling- og reddiksalaten er den Grønne gudinnens dressing eksepsjonelt silkemyk.

 

Ha avokado i smoothies

Dersom du liker å bruke blenderen til å lage fruktsmoothies eller grønne smoothies (fruktsmoothies med grønnsaker som gir litt ekstra næring), er det lurt å bruke avokadoer. Det gjøre smoothiene rikere og de blir mer fyldigere i konsistensen. Selv liker jeg å lage grønne smoothiekuler som vi spiser med skje overstrødd med det vi finner for godt.

Avokadoen er nøkkelen til en fabelaktig konsistens.

 

Nedenfor er alle oppskriftenene - kos deg!

 

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også