Oppskrifter med aubergine

6 deilige oppskrifter med auberginer

Du vil elske minst to av dem.

Publisert Oppdatert

Oppskriftene til Clotilde er alltid litt annerledes. Hus skriver til oss fra Paris og har tidligere gitt oss caneles, superpoteter og den luftige sjokoladekaka. Så, her er det bare å kaste seg ut i det!

 

På sommeren og tidlig på høsten er det flust av auberginer. Sesongbevisste kokker strømmer til markedene på leting etter de fineste av de svulmende grønnsakene. Noen er skinnende og dyp lilla, andre er elfensbenshvite med grønne stilker eller lilla- og hvitstripete. Felles for alle auberginene er den samme myke, søtlige og delikate smaken med hint av jord og røyk – i alle fall om de behandles riktig.

Å tilberede aubergine kan være en strevsomt. I beste fall blir den perfekt og myk, men på sitt verste blir dem til en oljete, seig gørr. Mange oppskrifter anbefaler deg å drysse godt med salt på for å trekke ut den mørke saften og dermed unngå at de blir svampete. Jeg synes dette stort sett er unødvendig (bortsett fra når du skal lage auberginballer…).

Når du handler anbefaler jeg å finne de minste variantene, med stramt og uskadet skinn og som føles harde om du klemmer på dem. De holder seg godt i kjøleskapet, men burde tilberedes innen en ukes tid.

Med denne buketten av oppskrifter går det neppe så lenge!

 

Rull den opp!

Denne er perfekt som en enkel forrett, og det er faktisk mer presentasjon enn matlaging innvolvert. Den grillede auberginen (som kan fåes kjøpt ferdiggrillet i Frankrike) er fylt med en smaksfull, men lett blanding i kremost, tapenade og pinjekjerner. Jeg liker å servere tre til hver gjest, kanskje med noen oliven litt, og selvsagt baguette.

 

Lag suppe!

Ingenting er bedre om sommeren enn en avkjølt suppe. Og denne er helt suveren med den silkemyke konsistensen til aubergin og kokosmelk med fine aromaer fra kardemomme.

Den er fin å ha som aperitiff før en hovedrett, eller som en enkel middag, så lenge du klarer å lage den på forhånd så smakene får blandet seg godt.

 

Bak den!

Noen ganger er ingenting bedre enn en hel, bakt aubergine. Den kan enten spises som den er eller som del av en annen rett. Den kjøttfulle auberginen trenger gjerne litt lenger koketid enn man antar, så ikke bli forskrekket om fargen begynner å bli svart utenpå. Jeg lover, det blir best slik.

Den er fin som den er, men du kan bake den sammen med andre grønnsaker og lage en klassisk fransk ratatouille, røre den inn i en hummus-dipp eller vende den inn salaten for å få litt substans.

 

Vend inn i pasta

Aubergine er veldig vanlig i middelhavskjøkkenet. Det ville derfor være dårlig gjort å ikke ha en italiensk rett på lista. Dessuten er det er en enkel måte å bruke en grønnsak i en rett som du ellers har alle ingrediensene allerede.

Auberginen vil komme til sin rett her og blir ledsaget av de milde smakene i oliven og friskheten i basilikummen. Kort fortalt, det er den perfekte retten på en sval og deilig sommerkveld.

 

Fylte auberginer

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

5 stk Aubergine

100 g chevre eller smøreost

100 g Oliven, sorte

3 ss Pinjekjerner, ristede

Clotilde Dusoulier

Bakt aubergine med yoghurtdipp

Se hele oppskriften

Ingredienser:

850 g Aubergine

1 fedd Hvitløk

120 ml geitemelk eller yoghurt

Spisskum

Chilipulver

Salt og pepper

Koriander, frisk, hakket

Clotilde Dusoulier

Auberginesuppe

Se hele oppskriften

Ingredienser:

700 g Aubergine

0.5 ts Salt

2 ss Kokosolje

Kardemomme

1 ts Ingefær, malt

1 ts Gurkemeie

0.5 ts Pepper

200 ml Kokosmelk

750 ml Grønnsaksbuljong

koriander og lime til servering

Clotilde Dusoulier

Spaghetti og aubergine

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 ss Olje

2 stk Sjalottløk

1 stk Aubergine

1 stk Gulrot

Salt

200 g Spagetti

2 ss Hvitvin

12 stk Sorte oliven, stenfrie

Basilikum

Pepper

Clotilde Dusoulier

Tomat og bakt aubergine

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Aubergine

4 stk Tomat

24 stk Sorte oliven, stenfrie

Basilikum

Havsalt

Pepper

Clotilde Dusoulier

Ratatouille Confite au Four

Dette er Clotildes ovnsbakte variant av ratatouille. Den bakes i ovnen - og stekes ikke i panne. Slik holder grønnsakene bedre på teksturen og smakene.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 stk Aubergine

1 stk Squash

2 stk Paprika, grønn

8 stk Tomat

2 kvist Rosmarin

2 kvist Timian

Olje

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning