Oppskrift på wienerbrød

Et lite wienerbrød

Ekte 68'ere spiser ikke wienerbrød.

Sist oppdatert

Det er ikke helt opplagt at Wienerbrødet er fra Danmark. Men sånn er det altså. På en måte.

Historien begynte med at bakersvennene i Danmark gjorde opprør i 1850. Og ærlig talt: en arbeidsuke som varer i syv dager, med blodslit fra natt til kveld som bare lønnes med kost (Åh? Brød i dag også?) og losji høres ikke ut som noe Roar Flåthen ville velsigne.

Bakersvennene krevde kroner for jobben. I tillegg ville de ha én fridag. Bakermesterne møtte kravet med lite forståelse og full avvisning.

Streik!

Streiken var uungåelig. Siden Flåthens forfedre ikke hadde fått organisert seg skikkelig på tvers av landegrensene ennå, var det en smal sak å hente unge bakere fra Wien. Av en eller annen grunn var den byen full av villige hender (med liten sans for internasjonal arbeidersolidaritet.) Den enes brød osv.

Bakerne fra alpelandet fikk fort trøbbel. Du kan jo bare forestille deg å komme til et land for de for det første ikke er kjent for å snakke tydelig og for det andre, picture this: Ta fjers kilo mel og fems unser sukker¿ Ikke rart de ga opp.

Så de gjorde som de var vant til i Wien. De lagde deilige, fyldige smørdeiger og sparte ikke på sukkeret. Apebakerne hadde aldri gjort annet enn å lage "wienerbrød". Deres tradisjonsrike metode om å lage lagdelte brød av vann, mel og smør var eldgammel.

Forsoning

De danske bakersvennene og bakermesterne ble etter hvert forsonet. Østerrikerne reiste hjem igjen.

Men, på den korte tiden de var her hadde kundene fått smaken på det nye brødet. Og hva skulle de spørre om i kassen når de skulle forklare hva de ville ha? Nettopp. Wienerbrød.

Danskene har alltid har sans for markedsføring. Ved å kalle denne typen bakverk for "Danish Pastry" rappet de effektivt en hundreårig tradisjon fra Wien og gjorde den til dansk.

Men wienerbrød er og blir wienerbrød.

Slik lager du dem:

Wienerbrød

Joda, det går fint an å lage wienerbrød selv. Bare sjekk denne oppskriften. Og sett av litt tid.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

50 g Gjær

3 dl Melk

3 ss Sukker

1 stk Egg

500 g Hvete

300 g Smør

150 g Mandler

150 g Melis

1 stk Egg

1 stk Egg

1 ss Melk

1 stk Vaniljestang

1 dl Melk

2 dl Kremfløte

3 stk Eggeplomme

2 dl Sukker

1 ss Maisenna

Denne saken ble første gang publisert 01/05 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også