Festretter av reinsdyr

Reinsdyr til nyttårsaften

Her finner du flotte oppskrifter og tips for å få best mulig resultat.

HERLIG: Reinsdyr er både eksotisk og en av våre flotteste råvarer. Foto: Jon Marius Nilsson
HERLIG: Reinsdyr er både eksotisk og en av våre flotteste råvarer. Foto: Jon Marius Nilsson
Publisert

Reinsdyrfilet er blitt en populær rett på nyttårsaften. Folk har gjort seg ferdig med julematen, men vil gjerne fortsatt ha noe helnorsk, og da er ikke bare reinsdyrfilet et eksotisk alternativ, det er også uhyre velsmakende. Ja, det er faktisk en av våre aller fineste råvarer, og da har du et godt utgangspunkt for en luksuriøs middag.

Frosset reinsdyrkjøtt får du kjøpt stort sett året rundt i flere av de større butikkjedene, og selvsagt hos slaktere og enkelte delikatesseforretninger. Nå får du imidlertid også ferskt reinsdyrkjøtt i kjedene Meny og Spar.

Du finner flere flotte oppskrifter på reinsdyrfilet nederst i artikkelen, men før vi kommer så langt, skal vi gi deg noen gode tips så du oppnår best mulig resultat.

Forberede reinsdyrkjøtt

Reinsdyr er veldig magert kjøtt, og skal derfor ha skånsom varmebehandling. Du vil ikke ha grått og tørt kjøtt.

Kjøttet skal alltid brunes først i en stekepanne på høy varme. Indrefileten er såpass tynn at den, etter bruning, kan stekes ferdig i pannen på svakere varme. Ytrefileten er tykkere, og trenger litt ettersteking i ovn.

Det er alltid lurt å bruke steketermometer for å sjekke at du får riktig kjernetemperatur på kjøttet. Regn med 50-59 grader for medium rå, 60 grader for medium og 65 grader for "well done". La alltid kjøttet hvile under aluminiumsfolie omkring ti minutter før du skjærer det opp; da holder det bedre på kjøttsaftene. Og husk at kjernetemperaturen gjerne stiger et par grader mens kjøttet hviler.

Drikke til reinsdyr

Saus og tilbehør betyr ofte vel så mye som selve hovedingrediensen når du skal sette drikke til mat. Men så lenge du ikke går helt overbord med ekstreme eller eksentriske varianter, og velger noenlunde klassisk tilbehør, vil du få en bra match mellom reinsdyrretten din og de vinene og ølene vi anbefaler nedenfor.

Det var lenge et mantra at man skulle drikke røde burgundere til vilt. De fleste av disse vinene er imidlertid så lette og slanke i stilen at de passer bedre til kylling enn til vilt. Det finnes riktignok røde burgundere på toppnivå, som kan takle vilt, men de blir fort fryktelig dyre.

Da er det bedre å ta turen til Rhône. Her finner du relativt moderat prisende viner med god fylde og konsentrasjon, som Côtes du Rhône og Crozes-Hermitage. Hvis du virkelig har lyst å slå på stortromma, kan du velge en Châteauneuf-du-Pape, Hermitage eller Côte-Rôtie. Glem heller ikke viner fra Languedoc-Roussillon. De er gjerne laget på samme druer som vinene fra Rhône, men er ofte rimeligere.

Av øl vil vi anbefale noe mørkt, sterkt og smaksrikt, f.eks. stout og porter, eller belgisk dubbel og quadrupel.

Nedenfor har vi lagt ved tre oppskrifter på reinsdyr. To av dem er med filet, og én med flatbiff. Det er også nydelig tilbehør i disse reinsdyroppskriftene, og du trenger ikke nødvendigvis å følge oppskriftene slavisk, bortsett fra akkurat stekingen av reinkjøttet. Ta gjerne og "mix & match" tilbehør og sauser på tvers av de forskjellige rettene.

Jon Marius Nilsson

Reinsdyrfilet med skogsopp

En luksuriøs rett med en himmelsk saus smaksatt med fiken.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g reinsdyrfilet

300 g Skogsopp, renset og i biter

2 stk Sjalottløk, finhakket

30 g Gressløk hakket

30 g Sukker

1.5 dl Rødvinseddik

20 g tørket fiken, finhakket

5 dl Viltkraft

1 stk Fiken, fersk, finhakket, kun fruktkjøttet

Foto: Anne Manglerud

Reinsdyrmedaljong

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Reinsdyr

1 ts Salt

0.5 ts Pepper, sort og nykvernet

2 stk Gulrot

0.5 stk Kålrot

2 ss Sukker

0.5 stk Lime

2 ss Olivenolje

0.5 ts Salt

0.25 ts Pepper

20 stk Stjerneløk

0.5 l Eplejuice

2 ss Sukker

1 ss Balsamicoeddik

1 ss Smør

8 stk Poteter

2 ss Seterrømme

1 ts Salt

0.5 ts Pepper

1 ss Timian

1 stk Purre

0.5 l Vann

Jon Marius Nilsson

Flatbiff av reinsdyr med tyttebærsaus

En enkel og velsmakende rett hvor du bruker flatbiffen fra reinsdyret.

Se hele oppskriften

Til 3 porsjoner

600 g Reinsdyr - flatbiff

1 stk Brokkoli

6 stk Poteter

Salt og pepper

3 ss Tyttebær, rørte

6 dl Viltkraft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning