Oppskrift på pinnekjøtt

Slik blir pinnekjøttet perfekt

Her får du oppskrift på deilig pinnekjøtt med kålrabistapp til.

HJEMMELAGET PINNEKJØTT: Det er forbløffende enkelt å lage pinnekjøttet selv.
HJEMMELAGET PINNEKJØTT: Det er forbløffende enkelt å lage pinnekjøttet selv. Foto: Foto: Erik Hannamann
Publisert Oppdatert

Oppskriften på perfekt pinnekjøtt finner du under artikkelen.

Hvor kommer pinnekjøttet fra?

Pinnekjøtt har tradisjonelt vært mer populært på Vestlandet. I Norge har vi lange tradisjoner for salting og tørking av kjøtt og fisk for å gardere oss mot en lang vinter med lite tilgang til mat.

Å salte og tørke pinnekjøttet er en effektiv konserveringsmetode.

Røyking av pinnekjøttet var opprinnelig mest vanlig der fuktig luft kunne true julematen.

Vi spiser omtrent 2000 tonn pinnekjøtt hvert år. Det aller meste spises til jul, men noen velger også å spise pinnekjøtt på nyttårsaften og til påske.

Hvor mye pinnekjøtt per person?

Det viktigste er å ikke lage for lite. Beregn omtrent 500 gram pinnekjøtt til hver. Det skulle være rikelig. Det er en del svinn fordi det er så mye bein. I tillegg er det mange som ikke spiser fettet på pinnekjøttet.

Heldigvis holder pinnekjøtt seg veldig godt etter at det er dampet (på grunn av saltet).

Røkt vs ikke-røkt pinnekjøtt

Tradisjonelt ble pinnekjøttet røkt fordi man var redd for mugg. Mugg var en utfordring på steder med høy fuktighet. I dag er ikke mugg noe problem. Men, røyketradisjonen holder seg fordi mange liker den røkte smaken på pinnekjøttet. I dag er det imidlertid vanligst med bare salt pinnekjøtt.

Hvor lenge skal pinnekjøttet dampe?

Først må pinnekjøttet legges i vann, helst et døgn i forveien. Det gjør det både mykere og mindre salt.

Opprinnelig brukte man pinner eller kvister i bunnen av gryta, men i dag bruker mange en metallrist. Ha på vann i bunnen av gryta, men ikke så mye at det kommer i kontakt med kjøttet du legger oppå risten.

Så skal kjøttet dampes. Det finnes oppskrifter på pinnekjøtt som spesifiserer en dampetid på to timer, men det er for kort. Pinnekjøttet skal dampes til kjøttet løsner lett fra beinet, og det krever minst tre timer. Det er faktisk bedre å dampe kjøttet for mye enn for lite.

Etter at pinnekjøttet er ferdig dampet, er det ganske vanlig å gi det noen minutter under grillelementet i ovnen for å crispe det litt opp.

Variasjoner over kålrotstappen

Det enkleste, og kanskje beste, er å bare mose kålroten sammen med smør. Noen liker også å ha i en skvett fløte. Atter andre liker å ha i litt av av kraften fra bunnen av pinnekjøttgryta. De føler at det bygger bro fra stappen over mot pinnekjøttet. Men stappen blir da "skitten" på farge og ikke så søt og frisk at den blir en fin kontrast til det salte pinnekjøttet. Smak og behag avgjør hva du velger å gjøre her.

Som alternativ til ren kålrotstappe, velger noen å lage rotmos, altså en blanding av kålrot og andre rotgrønnsaker. I tillegg til kålrot, er det vanligst å legge til gulrot, men noen bruker også sellerirot. Tre deler kålrot, to deler gulrot og to deler sellerirot, gir en veldig god rotmos.

Atter andre har også potet i kålrotstappen eller rotmosen. Det skulle strengt tatt ikke være nødvendig når du likevel serverer poteter til pinnekjøttet.

Under finner du oppskrift på pinnekjøtt med kålrabistappe, pluss en ekstra oppskrift på kålrabistappe, hvis du vil prøve den.

Erik Hannemann

Pinnekjøtt

For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Her får du oppskriften på hvordan det tilberedes. I tillegg får du en oppskrift på hvordan du lager en eventyrlig kålrabistappe.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Pinnekjøtt

1 stk Kålrot

100 g Smør

1 stk Gulrot

2 stk Mandelpoteter

0.5 ts Muskat

50 g Ribbefett

1 ts Salt

Pepper

Poteter

Anne Manglerud

Kålrotstappe

En ordentlig god kålrotmos er et must som til mange norske tradisjonsretter. Her lærer du hvordan du lager den.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Kålrot

2 stk Gulrøtter

1 l Vann

2 ts Salt

0.25 ts Pepper

1 dl Kremfløte

3 ss Smør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning