Oppskrift på leopardbrød

Det kuleste brødet du har bakt

Du får det til, du også!

OPPSKRIFT PÅ LEOPARDBRØD: Det tar sin tid å lage, men så blir det veldig kult da.
OPPSKRIFT PÅ LEOPARDBRØD: Det tar sin tid å lage, men så blir det veldig kult da. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Jeg viser stolt fram bildet av leopardbrødet til gutta på pubben.

- Dærsken!, har du laget sebrabrød, utbryter han ene ut entusiastisk.

- ...? Du synes du ser de karakteristiske sebra-stripene her...?

- OK, OK... Leopardbrød, jeg mener leopard.

- For du har alltid blandet de to dyrene sammen?

- Haha. Hva smakte det, da?, spør han.

- Leopard, svarte jeg.

 

Og det var slutten på samtalen om leopardbrødet jeg var så stolt av. Og poenget er jo: Det spiller ingen rolle hva dette smaker. For en gangs skyld er det utseendet som teller.

Det begynte med at jeg overhørte en samtale. Det vil si, det var bare et bruddstykke. Alt jeg hørte var "leopardkake". Og det var nok til å trigge noen kjappe søk. Og da jeg fikk se det fabelaktige brødet bar det rett i butikken.

For å lage det kule leopardmønsteret er det tre farger man må skape. En lys, en brun og en svart. Lys er vanlig deig, brun lages med kakao, men svart...?

I butikken fant jeg raskt mel, gjær, kakao og smør. Men, så ble det vrient. De fleste oppskriftene på leopardbrød kommer fra USA. Og der har de selvsagt flust med "food colorings" av alle slag. Inkludert svart. De har for eksempel noe som heter "bamboo charcoal powder". Det har vi, så vidt jeg vet, ikke her på berget. (Om det finnes, så må dere bakeglade ha meg unnskyldt). I min butikken fantes det i alle fall ikke noe slikt.

Så, jeg kjøpte inn kokesjokolade og en kakao jeg trodde var mørk. Og jeg tenkte også at litt sukkerkulør kunne brukes - så jeg kjøpte en slik for å ha i bakhånd.

Heldigvis.

For, det var sukkerkulør jeg endte med å bruke. Du vet, det du bruker for å få brun saus brun.

Hvordan lager man leopardbrød?

Framgangsmåten er i og for seg ganske grei. Du setter en vanlig deig. Når den er hevet, deler du den i to.

Den ene halvdelen setter du til side (det skal bli det hvite). Den andre halvdelen blander du inn kakao (pluss litt melk) og knar (og knar, og knar...) til det har blitt en jevn brunfarge. Vær tålmodig!

Når den er helt jevn og fin, så deler du den i to. Sett en av dem til side.

Denne biten skal bli svart. Og det enkleste (så langt jeg har fått brakt på det rene) er å blande inn sukkerkulør. Jeg brukte nok en drøy spiseskje på denne biten. Det er noe skikkelig klin å kna dette inn i deigen. Men, hva gjør man vel ikke for å lage et leopardbrød.

Nå skal du sitte igjen med tre klumper: En stor hvit, en mindre brun og en mindre svart.

De tre klumpene

Den brune skal du nå trille til fem pølser. Det blir best om de pølsene ikke er nøyaktig like store. Jeg delte den lille klumpen i to store og tre mindre. Trill nå alle klumpene til fem avlange pølser som er like lange som brødformen (se nedenfor om brødformens størrelse).

 

Gjør det samme med de to andre deigene: Del dem opp i to store og tre mindre.

Har du gjort alt riktig nå, så har du fem brune pølser, fem hvite klumper og fem svarte klumper.

 

Vi begynner med de svarte klumpene. Kjevle dem ut til ovale former. De brune pølsene skal nå "pakkes inn" i de svarte, ovale formene. (Tenk at de minste, svarte bitene skal bruker til de minste, brune pølsene).

 

Når alle de fem brune pølsene er pakket inn i svart er det på tide å gjenta prosessen med de hvite. Kjevle de hvite bitene til ovale former. Disse skal du nå pakke inn pølsene i (de pølsene som nå ser svarte ut).

Nå du har fem "pølser" triller du dem til dobbel lengde av brødformen. Del så pølsene i to og legg dem lagvis og tilfeldig i brødformen.

La brødet etterheve i minst en time. Bak det i ovnen på 180 grader varmluft i omtrent 30 minutter.

Gratulerer, du har nå laget leopardbrød!

 

Om brødformen

Denne oppskriften gir et brød som er omtrent 2/3 av en vanlig brødform. Om du bare har vanlige brødformer, så kan du lage en ball av aluminiumsfolie som du legger i enden av brødformen. Da blir formen passe alikevel!

Det går selvsagt an å lage samme mønster med andre deiger. Det kunne være moro å prøve seg på brytestekt vegan-leopardbrød, for eksempel, hvor man bruker "verdens beste" deig.

 

Dersom du synes det virket litt klønete og vrient, her har du 15 minutter sakte-TV med leopardbrød:

Fremgangsmåte på leopardbrød

Foto: Erik Hannemann

Leopardbrød

Det er det kuleste brødet du har bakt. Ingen tvil.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

375 g Hvetemel

30 g Sukker

1 ts Tørrgjær

2.5 dl Melk

20 g Smør

1 ts Salt

15 g Kakaopulver

1 ts Melk

1 ss Sukkerkulør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning