Oppskrift på kjøttkaker

Slik lager du verdens beste kjøttkaker

Det er ett triks og to krydder som gjør kjøttkakene perfekte.

Kjøttkakene blir best om du følger denne oppskriiften
Kjøttkakene blir best om du følger denne oppskriiften Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Rett til oppskriften? Se under artikkelen!

Man har lett for å se på kjøttkaker som noe urnorsk, men er det virkelig tilfelle? Kjøttkaker eller kjøttboller finner man i veldig mange kulturer. Det er nok å tenke på svenske kjöttbullar og de italiensk-amerikanske meatballs and spaghetti.

En annen ting er at kjøttkaker er et relativt nytt fenomen blant folk flest, da det ikke ble vanlig å male opp kjøtt før langt ut på 1800-tallet. En kjøttkvern var bare forbeholdt de rikeste (til å begynne med). Og rike folk var det langt mellom, bokstavelig talt. Dessuten er de klassiske krydderne ikke norske heller. De måtte kjøpes.

Kjøttdeig eller karbonadedeig?

Dette trenger du for å lage perfekte kjøttkaker.
Dette trenger du for å lage perfekte kjøttkaker. Foto: Foto: Erik Hannemann

Forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig er at karbonadedeigen inneholder mindre fett, så hvis du vil holde den slanke linje, velger du karbonadedeig. Er du imidlertid mest opptatt av smak, velger du kjøttdeig. Det ekstra fettet gjør kjøttkakene saftigere, og det gir også bedre smak.

Hva med brød og egg?

Du kan selvsagt lage kjøttkaker av bare kjøttdeig, men da blir de veldig kompakte og nesten gummiaktige. Det er derfor ganske vanlig å ha både brød og egg i kjøttkakene.

Å ha brød i kjøttkakene var noe man gjorde i tidligere tider da kjøtt fortsatt var dyrt og for luksus å regne, så man trengte å strekke den dyre råvaren. Nå trenger man ikke brødet for økonomiens skyld, men bruker det for å gi kjøttkakene en løsere konsistens.

Til en halv kilo kjøttdeig kan du regne tre skiver med brød. Skjær skorpene av loff og dynk de skorpeløse skivene i melk eller vann. Klem så væsken ut av skivene og rør "grøten" du får sammen med kjøttdeigen.

Hva med egget, da? Jo, det er med i kjøttkakene som bindemiddel. Bruk ett egg til en halv kilo kjøttdeig. Noen bruker også litt potetmel, men det er strengt tatt ikke nødvendig.

Løk i kjøttkakene?

I spørsmålet om løk er det to skoler (og en dissensgruppe). Den ene skolen vil ha løk i kjøttkakene. Den andre vil ha løken til kjøttkakene (dissensgruppen vil ikke ha løk i det hele tatt). I tillegg er det noen som vil at løken i kjøttkakene skal være stekt på forhånd.

Det er vel greit å steke løken i panna sammen med kjøttkakene. Du finner fort ut hvordan du vil ha det.

De magiske krydderne

Utover salt og pepper, er det spesielt to krydder som løfter smaker på kjøttkakene: ingefær og muskat. Til en halv kilo kjøttdeig kan du bruke én teskje ingefær og en halv teskje muskat. Men vær forsiktig; det er ikke alle som er like begeistret for disse krydderne. Start ut med halv dose, og så prøvesteker du en liten kjøttkake først, slik at du kan smake, og så justerer du deretter.

Uavhengig om du har tenkt å bruke disse krydderne eller ikke, så er det alltid lurt å prøvesteke en liten kjøttkake først, så får du justert mengden salt og pepper også.

Hvordan forme kjøttkakene?

Bland alle ingrediensene, altså kjøttdeig, brød, salt, pepper, muskat, ingefær og egg. Ikke bland for mye, slik at kjøttkakene blir seige. Kjøttkakene er ferdige til å steke akkurat når de er enkle å forme.

Det letteste er å ha litt kaldt vann på hendene. Så triller man dem til baller. Ha litt vann på fjelen også, legg ballen på den våte flekken og form dem som du vil ha dem.

Hvordan steke kjøttkaker?

Bruk nok fett når du steker kjøttkakene. Du kan steke i bare smør eller en blanding av smør og olje (strengt tatt i bare i olje også, men det setter ikke skikkelig smak på kjøttkakene).

Begynn med middels høy varme. Når du har fine stekeskorper på begge sider kan du skru ned varmen til middels. Ha i løken (om du liker å steke den samtidig i samme panne). Stek til kjøttkakene er gjennomstekt, ca 5-6 minutter.

Klassisk tilbehør

Det mest vanlige tilbehøret til kjøttkaker, er kokte poteter, brun saus, enten kålstuing eller ertepuré, samt tyttebærsylteøy, men du kan selvsagt variere dette med f.eks. potetstappe eller ovnsbakte poteter og andre typer grønnsaker.

Erik Hannemann

Kjøttkaker

Kjøttkakene blir aller best om du har i muskat og ingefær.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 skiver Brød

500 g Kjøttdeig

1 ts Ingefær

0.5 ts Muskat

1 stk Egg

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning