Oppskrift på eclairs

Også du klarer å lage disse

De er vanskelig å stave, men du får det til.

LAG ECLAIRS: De er gode, søte og ganske vriene å lage. Men, du får det til.
LAG ECLAIRS: De er gode, søte og ganske vriene å lage. Men, du får det til. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Jeg vet ikke om du noensinne har stått i vinduet til et fransk konditori. Eller spansk, for den sakens skyld.

Det har jeg. Og jeg har beundret de fristende, fargerike kakene som er oppstilt med militær presisjon - alt på rette linjer som om de var tinsoldater.

Ellers er det ikke mye krigersk over dem. Kakene har bare gode, søte hensikter. Sukkerbombene vil deg vel. De vil eksplodere med all sin luftige krem og deilige aromaer av bær, sjokolade og frukt i munnen din i fredens og nytelsens tjeneste.

 

I denne blomstrende armeen av beignets, croustades, paris-brest, baba au rums, savarins, tuiles, madelaines, brioches og caneles vil du alltid finne eclairs.

Hva er eclairs?

Vel, det er den avlange fetteren til profiteroller. Altså vannbakkels. De lages ved å smelte smør i vann og vende inn mel og egg før du baker dem. Og skal du lage eclairs må du sprøyte dem i avlange stykker - på størrelse med en liten Snickers.

Så skal de bakes i ovnen. Jeg prøvde med en konvensjonell metode hvor du baker dem i 25 minutter på 180 grader. Det synes jeg ikke ble så bra.

Så, da prøvde jeg 230 grader i fem minutter, skrudde nem tempen til 180 og lot dem steke i omtrent 30 minutter, faktisk. Da ble det bedre.

Du trenger aller helst en skikkelig stor tipp som du bruker på enden av sprøyteposen. Det er bare for å få fram mønsteret. Om det ikke er viktig for deg, kan du bare forme så god du kan.

Når de er stek ferdig de deles i to. Mellom lagene legger du en deilig vaniljekrem og på toppen pynter man med sjokolade, melis og gjerne noen bær (selv om ikke det er så vanlig).

I min variant lage jeg en blanding av melis, eggehvite og bringebær som jeg kjørte med stavmikser.

Som du ser på bildet blir de ikke like elegante som de hos de franske konditorene. Men, de blir like gode. Minst. For hjemmelaget er jo alltid best.

 

Oppskriften finner du nedenfor - kos deg med de berømte eclairs!

 

 

Christopher Sjuve

Eclair

De er ikke enkle, men veldig gode.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

5 dl Vann

250 g Hvetemel

250 g Smør

5 stk Egg

1 ts Vaniljeekstrakt

4 stk Eggeplommer

40 g Maisenna

5 dl Melk

75 g Sukker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning