De beste oppskriftene med yoghurt

De beste oppskriftene med yoghurt

Fin din favoritt. Du kommer til å elske det.

OPPSKRIFT PÅ ENKEL DESSERT: Denne desserten har du antakelig ingrediensene til i huset.
OPPSKRIFT PÅ ENKEL DESSERT: Denne desserten har du antakelig ingrediensene til i huset. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

For å få litt sommerstemning i vårsola lagde jeg meg litt tsatsiki. Altså den greske superretten med tykk yoghurt og agurk.

Den syrlige, finstemte smaken i yoghurt fikk meg til å tenke på hvordan dette kunne oppstå. Altså: Hvordan klarte man å lage yoghurt av melk?

Akkurat som den fantastiske kombuchaen er det ingen som med sikkerhet kan fortelle når yoghurten oppsto. Men, i motsetning til kombucha er yoghurtens opphav ikke like mystisk.

Vi vet riktignok ikke nøyaktig hvor og når den oppsto. Kandidatene som nevnes er India, Hellas og Bulgaria, mens mange holder en knapp på Tyrkia. Og det er fra tyrkisk vi har ordet yoghurt, som kommer fra yoğurmak og betyr noe sånt som "å tykne".

Bakteriene som tykner yoghurten finnes på noen planter. Overalt hvor folk har hatt melkeproduserende dyr, har det oppstått former for tyknet melk; yoghurt. Hvordan bakteriene som tykner melken kom seg over i melken kan vi bare gjette på. Mange tipper at sekkene man oppbevarte melken i, laget av saue- eller geiteskinn, kan være opphavet.

Like ofte spekuleres det i om våre forfedre oppdaget at melken i magene på (unge) dyr så tykkere ut. En eller annen klarte ikke å la være å smake (eller var fryktelig, fryktelig tørst). Da han ikke ble syk og likte smaken av det, ja, så kan det også ha vært starten på yoghurtens opphav.

Du kan lage yoghurt selv

Når man skal lage yoghurt trenger man melk og bakterier. Det vanligste er å varme opp yoghurten til omtrent 80 grader (eller koke den). Det endrer proteinstrukturene i melken og gjør det mulig for bakteriene å lage yoghurt. Når melken blir rimelig lunken (omtrent 40-45 grader) så tilsettes bakteriene. Det kan brukes litt ulike, beslektede bakterier, med så lange, latinske navn at du kan brekke tunga. Felles for dem alle er at de lager youghurt når de tilsettes i melk - bare de får litt tid på seg.

Det er ikke spesielt vrient å lage det selv. Alt du trenger er melk og youghurt (naturell).  Du varmer opp melk til litt over kroppstemperatur og har i litt yoghurt. Les mer om hvordan du gjør dette her.

Nedenfor har jeg samlet et solid knippe med oppskrifter. Det er temmelig bra variasjon på hva du kan lage med yoghurt, nemlig. Den brukes i indiske karriretter, frokostblandinger, drikker og i desserter og kaker.

 

Håper du finner god inspirasjon!

 

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også