Gå bananas:

Ny vri på bananene

Dress opp bananene med kokos- og appelsinkaramell og andre lekkerier.

WOK: Hiv banan i woken sammen med grønnsakene.
WOK: Hiv banan i woken sammen med grønnsakene. Foto: Studio Dreyer-Hensley , matprat.no
Publisert Oppdatert
BAKE KAKE SØTE: Banankake er en lettvint kake som passer ved siden av kaffekoppen.
BAKE KAKE SØTE: Banankake er en lettvint kake som passer ved siden av kaffekoppen. Foto: Astrid Hals, melk.no

De gule, krumme er toppsjefene i fruktdisken. Blant andre bær og frukter er banan det vi nordmenn spiser aller mest av. I 2006 spiste hver nordmann i gjennomsnitt hele 16,2 kilo bananer!

Styrkende smoothie

Det nære forholdet vårt til bananer skyldes at de utgjør glimrende hurtigmat. De er sunne, gir raskt energi, og er ferdig emballert fra naturens side.

Samtidig er det så absolutt mulig å spise banan på andre måter enn å sluke i seg en i farten.

Bananskiver på brødskiven med litt jordbærsyltetøy på toppen er det mange som liker til frokost. En annen start på dagen er å innta bananene i flytende form i en styrkende smoothie. Bananer er nesten obligatorisk for å få den rette fløyelsmyke konsistensen på smoothien. Om du fryser bananen på forhånd, blir drikken også kald.

Gå bananas i helgen

Men i helgen er det lov å synde litt, gå "bananas" rett og slett. Da kan det kanskje friste å drikke en Banana Daiquiri med hvit rom, lime, banan og banansirup?

Eller kanskje en wok med svinekjøtt, chili og peanøtter? Vanlige bananer kan også brukes til saltmat, selv om det er en overvekt av bananfristelser av det søte slaget.

Desserten banansplitt er en klassiker som er så enkel å lage at oppskrift egentlig er overflødig. Her følger likevel en liten repetisjon: Del godt modne bananer på langs og legg dem på tallerkner, sammen med kuler av vaniljeis. Sprøyt på rikelig med sjokoladesaus. Usaltede peanøtter er også godt å strø på.

Banantips:

  • I middagsretter er ikke helt fullmoden banan det beste å bruke, fordi den tåler tøffere varmebehandling, samtidig som den ikke er så søt. Tilsett banan mot slutten av koketiden i gryter. Skal du steke banan, gjør det i rikelig med smør på forholdsvis høy temperatur. Vent til smøret er nøttebrunt.
  • Fullmoden banan med brune prikker har utviklet maksimalt med søtstoffer, noe som gjør den bedre egnet til desserter og kaker. Skal du derimot steke banan til dessert, bør den være mindre moden. Dypp i en litt tykk vaffelrøre før steking, dersom du ønsker et søtt og godt «skall» rundt.
  • Moset og godt moden banan er fin å bruke i kakefyll.
  • Smaker som passer spesielt godt til banan er blant annet; sjokolade, karamell, honning, kaffe, kardemomme, kanel, ingefær, muskat, rom, peanøtter og peanøttsmør, kokos, røde bær, aprikos, karri, chili.
  • Bruk sitron- eller limesaft for å unngå at skrellede bananer oksiderer (blir brune).
  • Banan kan brukes for å fremskynde modningsprossen på avokado. Legg begge i en plastpose.
  • Optimal lagringstemperatur er 12-14 grader. Vanlig romtemperatur er bedre enn kjøleskap.

Kilde: frukt.no

Litt mer avansert er desserten bananer med kokos- og appelsinkaramell. Men i helgen har vi god tid, så det er bare å sette i gang. Tøm bananlageret ditt, og la deg inspirere av våre oppskrifter.

Bananer med kokos- og appelsinkaramell

Banansorbet

Bananbrød

Banankake

Wok med chili og banan

Banansmoothie med frukt og bær

Banana Daiquiri

Kilde: frukt.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning