Asiatisk mat:

Lett, lekkert, vietnamesisk

Vietnamesisk mat er sunn, variert og spennende. Fram med spisepinnene!

KLASSIKER: Fisk med karamellsaus er vanlig å servere i vietnamesiske middagsselskaper.
KLASSIKER: Fisk med karamellsaus er vanlig å servere i vietnamesiske middagsselskaper. Foto: Ulla Westbø ("Asia" av Anna Røer, Gyldendal)
Publisert Oppdatert
SMAKSRIKT: Svinekjøttet får mye smak med den berømte kinesiske femkrydderblandingen.
SMAKSRIKT: Svinekjøttet får mye smak med den berømte kinesiske femkrydderblandingen. Foto: Ulla Westbø ("Asia" av Anna Røer, Gyldendal)
SNACKS: Vietnameserne elsker denne lille forretten, stekt scampipasta på sprøstekt franskbrød. En smakfull dippsaus følger med.
SNACKS: Vietnameserne elsker denne lille forretten, stekt scampipasta på sprøstekt franskbrød. En smakfull dippsaus følger med. Foto: Ulla Westbø ("Asia" av Anna Røer, Gyldendal)

Det vietnamesiske kjøkkenet kan i hovedsak deles i tre kategorier; nord-, sør- og sentral-vietnam.

Mat for konger

Nord-vietnamesisk mat er mer tradisjonell og sjelden sterk. Bruken av chili og urter er begrenset. Svart pepper troner som det mest brukte krydderet. Maten er også mindre søt, men samtidig saltere enn i resten av Vietnam.

Det kongelige kjøkken har satt sine spor i de sentrale strøkene. Rettene blir servert i små porsjoner og er overdådig pyntet. Chili og rekepasta er mye brukt her. Denne regionen skiller seg ganske tydelig fra de andre regionene og de er ikke tilbakeholdne på krydderet. Her kan du komme borti temmelig sterk mat. I det kongelige kjøkken setter en fokus kvalitet og kvantitet. Et typisk sentral-vietnamesisk måltid består av mange små komplekse retter.

Fransk og indisk innflytelse

Sør-vietnamesere foretrekker søtere retter. På grunn av det varme klimaet bugner de forskjellige rettene av friske grønnsaker og frukter, krydder og sukker. Under kolonitiden ble det vietnamesiske kjøkken påvirket av koloniherren Frankrike. Det kan vi se tydelige spør etter i dag, spesielt de sørlige delene. Franskmennene introduserte blant annet poteter og asparges. Selv om disse grønnsakene kun dyrkes lenger nord, blir de mest brukt sør i landet. Også den franske baguetten blir mye brukt sør i Vietnam.

Etter at inderne begynte å bosatte seg i sør, ble det vietnamesiske kjøkkenet også beriket med indiske sterkt krydrede gryteretter og stuinger.

Men til tross for påvirkning fra land i alle himmelretninger, må det sies at vietnamesisk mat er unik.

Felles nam-nam

Felles for alle regionene er bruken av rå grønnsaker som blir satt på bordet til ethvert måltid, og forsiktig bruk av olje. Fiskesaus blir ofte brukt i stedet for soyasaus. Fiskesaus er en tynn, mørk, salt saus som brukes mye i sørøstasiatisk matlaging.

Sitrongress er også svært vanlig i det vietnamesiske kjøkken. Det er en type urt med en sterk smak og lukt av sitron. Den har mye fiber, og virker derfor stiv som en pinne. Fjern de ytterste lagene, og bank den noe mykere "k jernen" med et knivskaft eller liknende, og skjær i skiver eller små biter på tvers av fibrene. Dersom du ikke får tak i sitrongress, kan du til nød bruke saften av en sitron og gjerne også litt av det gule fra skallet.

Hvis du prøver deg på en rett med peanøtter, så bruk usaltede nøtter. Om du ikke får tak i det, kan du skylle av saltet i kaldt vann før de går i maten.

Sunt og variert

Vietnamesisk mat er sunn, fordi den inneholder lite olje og nesten ikke hvetemel. I tillegg er grønnsaker alltid en del av måltidet.

Maten er også variert, noe som gjør det vanskelig å gå lei. Vietnam har nesten 500 tradisjonelle retter. Kjøtt, fugl, fisk og annen sjømat, grønnsaker og frukt er av utmerket kvalitet. Stort sett alle rettene serveres med ris.

Vietnamesere krydrer sjelden maten så veldig sterkt i utgangspunktet, men det står alltid sauser og krydder på bordet, slik at du selv kan bestemme hvor sterk maten skal være.

 

Vietnamesiske vårruller

Woket sitrongresskylling fra Vietnam

Svinekjøtt med five spice-pulver

Fisk med karamellsaus

Søt og sur fiskesuppe

Scampi med franskbrød

Sprøstekte risnudler med scampi

Kokospudding

Kilder: «Asia» av Anna Røer (Gyldendal), www.nvsenter.org, wikipedia.org, www.mylinhrestaurant.com, www.guidevietnam.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning