PINNEKJØTT:

Julemat i vinden

Den tradisjonelle julematen fra Vestlandet får stadig nye tilhengere.

KLASSISK: Det øvrige tilbehøret til pinnekjøttet kan variere fra familie til familie, men kålrabimos er nesten alltid med.
KLASSISK: Det øvrige tilbehøret til pinnekjøttet kan variere fra familie til familie, men kålrabimos er nesten alltid med. Foto: Foto: Mari Svenningsen/matprat.no
Publisert Oppdatert

Nå er det heldigvis mulig å få kjøpt godt pinnekjøtt i hele landet. Faktisk er pinnekjøtt blitt så populært at det nesten er for få lam og sauer i landet til å mette etterspørselen.

SE OGSÅ: Hellstrøms ribbe

Saueribbe for de garvede

Pinnekjøtt og saueribbe er saltet og tørket hel ribbe fra henholdsvis lam eller sau. Denne gamle konserveringsmetoden gir kjøttet en helt egen smak og aroma. Etter endt tørking foretrekker noen å røke kjøttet, men det er smakssak.

For den garvede pinnekjøttspiseren fra Vestlandet, er det pinnekjøtt av sau som er det mest vanlige. Det har en kraftigere smak og er rikere på fett enn det lammekjøttet som foretrekkes av den litt yngre garde.

Triks for de med dårlig tid

Kjøper du ferdig pinnekjøtt i butikken, må det vannes ut før du kan tilberede det. Vanlig tørket kjøtt trenger 1-2 døgn i rikelig med kaldt vann. Skift vann minst èn gang. Har du dårlig tid, kan du bruke lunkent vann. Da burde 12 timer gjøre susen.

Pinnekjøttet skal ikke koke, men dampes. Det fikser du ved å legge et lag med bjørkepinner i bunnen av en gryte og så plassere kjøttet oppå. Tilsett litt vann, kok opp og la kjøttet stå og kose seg på stekeplaten i noen timer. Noen minutter i stekeovnen etterpå skjerper kjøttet litt, for de som måtte ønske det litt sprøtt.

Til pinnekjøttet er det vanlig å servere kålrotstappe, grove pølser eller vossakorv, kokte poteter og sjy. Noen bruker også surkål eller rødkål. Litt sennep kan også være spennende til.

Pinnekjøtt

Kålrotmos

Surkål

Rødkål

Dersom du vil gjøre en ny vri på det tradisjonelle pinnekjøttet, kan du bruke denne:

Pinnasteik servert med stuede grønnsaker

:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning