Hvordan lage ostesaus

Ostesaus lager du enkelt på denne måten

Vi kan ikke huske å ha smakt bedre ostesaus.

Publisert Oppdatert

Du har sett det. Enten du vil eller ikke.

Den silkemyke ostesausen som helles over sprø, salte nachos. Som regel har ostesausen den herlige, amerikanske oransje fargen.

Ved første øyekast kan den minne om flytende ost. Det er ikke så langt fra sannheten, men man må gjøre litt mer enn å bare smelte osten.

Så, hva skal til for å til den magiske ostesausen?

Den klassiske metoden er å bruke en jevning (smør og mel), spe med melk og smelte inn ost. Det ender med en klassisk ostesaus som i , fransk kjøkkenterminologi kalles en mornay-saus.

 

Om du spør Heston Blumenthal, superkokken fra The Fat Duck, så bruker han helst maisstivelse sammen med smeltet ost. Stivelsen hjelper til med å gi sausen en jevnere tekstur. Framgangsmåten er temmelig enkel: Kok inn vin (til det er 10 prosent av det du startet med) ha i kyllingkraft, maismel og ost, la det smelte og vend inn litt kremost.

Det blir utvilsomt en fin ostesaus. Men, jeg vil innvende at maismelet gjør ostesausen litt for seig. Den ostesausen jeg er ute etter til nachos vil jeg ikke skal oppføre seg som en utstrukket mozzarella. Den skal dekke nachoses på en elegant, silkemyk måte. Og skal være slik at du allerede dypper deg en ny bit mens du tygger på den første.

Det er sånn saus du får oppskriften på nedenfor. Jeg valgte altså å gå for den klassiske metoden, med jevning.

 

Erik Hannemann

Ostesaus med nachos

Det er ingenting som ostesaus og nachos når du skal kose deg litt...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

nachos

150 g Cheddar, revet

2 ss Smør

2 ss Hvetemel

2 dl Melk

1 klype Cayennepepper

1 klype Salt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning