Burger med egg

Hamburgeren du ikke har laget

Men, som du kommer til å lage i dag.

Publisert Oppdatert

Det er gøy å lage burgere.

For meg er ingenting bedre i verden enn fancy restauranter. Når små, flott danderte retter med nydelige, avkjølte viner triller inn i restaurantsalen og serveres på hvite duker foran deg av blide, kunnskapsrike kelnere, ja, da blir ikke livet så mye bedre.

Jeg elsker den delen av det kulinariske hemisfæren.

Det betyr ikke at jeg misliker den andre siden. Der hvor pølsene, pommes friten og hamburgerne lever. Jeg har ingenting i mot å slå meg løs på denne festen.

Hamburgeren har ikke bare to sider

Hamburgerens popularitet er aldeles slående. Navnet "hamburger" dukker opp mot slutten av 1800-tallet i Amerika. Det er flere historier om hvordan navnet kom til. En handler om at utvandrerne som tok båten fra Hamburg fikk kvernet storfekjøtt mellom noen delte boller eller brødskiver - og dette fikk navnet hamburger.

Det er få skriftlige kilder som bekrefter eller avkrefter denne og de andre historiene. Men, at Tysklands nest største by har noe med saken gjøre er liten vits å trekke i tvil.

Vi har dermed wiener, frankfurter og hamburger.

Hamburgeren er drøyt hundre år gammel. Og på den tiden har den blitt verdenskjent. De store, amerikanske kjedene har vært sentrale i å misjonere for hamburgerens fortreffelighet. Men, når sant skal sies, tror jeg ikke hamburgerkjedene har gjort rettens kulinariske renommé noen tjeneste.

Tvert i mot.

Hamburgerkjedene har gjort like mye for burgeren som Saddam Hussein gjorde for demokratiet, Henry Ford for miljøet og Drillo for tiki-taka-fotballen.

Heldigvis er de ikke enerådende. Det finnes kreative folk som vil gjøre burgeren bedre. Ikke bare billigere.

Morsomme hamburgere

For eksempel kan vi se hvordan den britiske koken Michel Roux lager sin "ultimate hamburger". Han finner inspirasjon i sine franske aner og bruker osten for alt den er verdt (linken er til videoen).

En annen brite, den kontroversielle kokken Heston Blumenthal, har laget en glitrende variant hvor kjøttet er viktigere enn alt annet. Og så lager han sine egne, morsomme osteskiver. Dressingen er min nye favoritt: Bland sammen ketchup, sennep og majones.

Perfekt.

Tareq Taylor la mest vekt på kasteteknikken og løken (!) og Bill Granger viser oss hvordan de gjør det i Australia. Det brukte de egg.

Egg bruker jeg også i denne morsomme varianten du finner oppskriften på nedenfor. Og du kan se hvordan den lages videoen overfor.

Det hele får pyntelig for seg. Jeg blander gjerne inn litt salt, pepper, sopp, løk og hvitløk i kjøttet før jeg former det til en ring. Skal du lage flere kan du lage en kake og så stikke ut hullet med et glass.

Først stekes den på den ene siden, så på andre. Og det er nå du knekker i egget. Ikke bry deg om at det flyter litt ut. Det går fint. Mesteparten vil holde seg der det skal.

Jeg håper du tester ut hamburgeren! Du kommer neppe til å angre.

Erik Hannemann

Hamburger med egg

En hamburger blir mer interessant med et egg i midten.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

200 g Kjøttdeig

1 stk Egg

1 ts Salt

2 skiver Ost

1 stk Hamburgerbrød

0.5 stk Løk

1 fedd Hvitløk

1 stk Champignon

2 stk Salatblader

2 skiver Tomat

1 ss Sennep

1 ss Ketchup

1 ss Majones

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning