LAAANG SOMMERSAK:

Fristelser med slangeagurk

Gammelt og kjedelig nytt? Nå, nei – bare se hvordan slangeagurken kan briljere i nye og spennende retter.

FRISK OG FRISTENDE: Slangeagurken kan brukes til langt mer enn som dekor på brødskiven. Her er agurksalat og chilistekt scampi.
FRISK OG FRISTENDE: Slangeagurken kan brukes til langt mer enn som dekor på brødskiven. Her er agurksalat og chilistekt scampi. Foto: Mattis Bjørnsen/ "Salater" av Jørgen Kolderup
Publisert Oppdatert
Agurksalat med mynte er et spennende alternativ til den vanlige norske agurksalaten.
Agurksalat med mynte er et spennende alternativ til den vanlige norske agurksalaten. Foto: : Mattis Bjørnsen/ "Salater" av Jørgen Kolderup
SNURRIG SMÅRETT: Tynne agurkskiver surret rundt chèvre og Snøfrisk. Det ser komplisert ut, men er enkelt å lage.
SNURRIG SMÅRETT: Tynne agurkskiver surret rundt chèvre og Snøfrisk. Det ser komplisert ut, men er enkelt å lage. Foto: Mattis Bjørnsen/"Salater!" av Jørgen Kolderup
TILBEHØR: Agurken spiller en viktig rolle i grekernes tzatziki.
TILBEHØR: Agurken spiller en viktig rolle i grekernes tzatziki. Foto: Alf Börjesson, matprat.no

Med unntak for avisene, varer agurktiden hele året. Agurk dyrkes nemlig i Norge året rundt. Men friskheten og det høye vanninnholdet gjør agurken til en svært sommerlig grønnsak. Superanvendelig er den også.

Salater

I salat til lette retter av fisk og skalldyr er agurk midt i blinken.

En rendyrket agurksalat er den norske med eddiklake. Det er en god klassiker som ikke bør gå i glemmeboken. Syrligheten gjør den til en perfekt match med kokt laks. Ellers er det mye andre spennende salater med agurk i hovedrollen.

Norsk agurksalat

Agurk- og myntesalat

Agurksalat med chilistekt scampi

Grillet laks med agurk- og yoghurtsalat

Agurkrull med ost

Krabbekaker med koriander og salt agurk

Sauser

Gresk tzatziki med revet agurk og yoghurt er elsket av mange. Lansering av den tykkere matyoghurten gjør at det ikke lenger er nødvendig å filtrere yoghurten i kaffefilter. Nå er bare ett kaffefilter nok, dét til å presse ut vannet i den revne agurken slik at tzatzikien ikke blir vandig.

Den indiske kefirsausen raita er et godt alternativ til tzatziki. Raita skal kjøle ned ganen til sterk mat, men kan fint brukes til "det meste" - også dip. Agurk i små terninger er vanlig innslag i raita, i tillegg til poteter, løk, mynte og indiske krydder.

Tzatziki

Raita

Drikker

Putt tykke agurkskiver, litt sitronsaft, isbiter og vann i en mugge, og du har en god tørsteslukker. En bowle til festbruk er farris blandet med mozell eller hvitvin, med isbiter, evt. litt sitronsaft, jordbær i tynne skiver og agurk i småbiter.

Oppskriften "Slange i paradis" bør ikke skremme. Det er en sunn grønnsaksmoothie, signert kokken Trond Moi (som har for vane å gi sine kjøkkenkreasjoner merkverdige navn).

"Agurkdrikk" er en herlig forfriskende drikk med et delikat hint av anissmak. Kanskje noe å servere som snaps før rekemåltidet?

Slange i paradis

Agurkdrikk

Kilde: frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning