Fiiin svinefilet

Innbakt med kremost og urter – eller noe helt annet. Med svinefilet har du et godt utgangspunkt for en nydelig middag.

GRISEGODT PÅ GRILL: Bacon rundt og fyll av kremost og urter er én av mange variasjoner med svinefilet.
GRISEGODT PÅ GRILL: Bacon rundt og fyll av kremost og urter er én av mange variasjoner med svinefilet. Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no
Sist oppdatert
INNBAKT: Sprø spekeskinke som innpakning, over smakfullt fyll med basilikum og soltørkede tomater.
INNBAKT: Sprø spekeskinke som innpakning, over smakfullt fyll med basilikum og soltørkede tomater. Foto: Astrid Hals/matprat.no
TROPISK AROMA: Papaya og kiwi inngår i sausen til svinefileten.
TROPISK AROMA: Papaya og kiwi inngår i sausen til svinefileten. Foto: Studio Dreyer-Hensley/matprat.no
FYRRIG: Svinefileten er surret med baconskiver, og innimellom er det stukket jalapeno-chilier.
FYRRIG: Svinefileten er surret med baconskiver, og innimellom er det stukket jalapeno-chilier. Foto: Astrid Hals/matprat.no

Stadig flere butikker tilbyr hel indrefilet av svin. Disse avlange stykkene er et perfekt utgangspunkt for en bedre middag, også til hverdags. Kjøttet er magert og prisen er forholdsvis lav. Filetene finnes i mange størrelser. Noen er så store at de med tilbehør kan mette en familie, andre er små og akkurat passe som single-middag.

Svinefilet passer til "alt". Du kan for eksempel kombinere den med smaker fra middelhavskjøkkenet eller fra det asiatiske. Og skulle det heller friste med norsk, velger du brun saus og surkål som tilbehør.

I stekeovn

Fileten bruner du hele veien rundt i pannen, før den skal inn i stekeovnen. Et steketermometer er nyttig å ha. Kjernetemperaturen skal være 70 °C (rosa) til 76 °C (gjennomstekt). Legg deg gjerne på en grad imellom, dette for å unngå at kjøttet bli tørt og kjedelig.

På grillen

Svinefilet egner seg også på grillen. La da fileten få stekeskorpe på alle sider på forholdsvis høy varme midt på grillen, før du flytter den over til kanten for å godgjøre seg. Det tar ca. 15 minutter å grille svinefilet, avhengig av tykkelse. La fileten hvile litt før du skjærer den opp.

Helgrillet svinefilet med spekeskinke og soltørkede tomater

Helgrillet svinefilet med kremost og bacon

Helgrillet svinefilet med chili

Svinefilet med blåmuggost og pære

Svinefilet med ingefær og honning

Helstekt svinefilet med tropisk saus

Helstekt svinefilet med epler

Denne saken ble første gang publisert 31/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også