Fastelavnsboller

Slik lager du lette og luftige fastelavnsboller

Lag fastelavn-fest med hjemmebakte, kremfylte boller.

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Sist oppdatert

Få ting er verre enn tunge kladdeiser av noen boller fylt med syltetøy og krem. Kremboller bør være lette og luftige, akkurat som kjøpeboller. Så, hvordan lage de perfekte fastelavnsbollene?

For det første bør du ha god tid.

Om du ikke har tid, prøv denne juksevarianten!

En gjærdeig hever i eget tempo, noe som gjør det vanskelig å angi eksakt hvor lang tid det vil ta fra start til mål. For at den skal vokse og trives trenger den visse betingelser. Her kommer noen tips som gjør deg til gjærdeigens beste venn:

25-28 grader

Bruk lunken væske. Det er en misforståelse at væsken skal ha 37 grader, den trenger kun å bli småvarm. 25-28 grader holder. Det er omtrent fingervarmt. Om temperaturen overstiger 45 grader dreper du gjærsoppen. Det betyr at deigen ikke kommer til å heve.

Gjæren behøver du ikke røre ut i væske, den kan smuldres rett i bakebollen. Velger du å bruke tørrgjær, blandes det med melet.

Deigen må eltes kraftig for å danne elastisitet i deigen. Den kraftige eltingen er viktig for at gjæren skal få optimale forhold når den begynner å danne små gassporer i deigen (altså når den hever).

Når er deigen eltet?

Bruk en bakemaskin med krok og kjør maskinen opp mot maks fart i 5-7 minutter. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker "kort" når du drar i den, elt deigen videre.

Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile. La den hvile minst en halv time. Pakk bollen inn i en tett plastpose og sett den et lunt sted.

Fastelavnsboller på svensk

I Sverige har de spist kremboller siden jul, eller semlor som fastelavnsbollene heter der. De rangerer de beste krembollene og kaster terning allerede tidlig i februar.

Svenskene legger litt mandelmasse i midten av bollen, før de tyter på mengder med pisket krem. Fra gammelt av ble semla spist i en dessertskål med krydret, varm melk på.

Dette året har svenskene kommet med en nyvinning: Semlewrap. Først ut var Tössebageriet i Stockholm. Der har konditor Mattias Ljungberg laget det som har blitt en stor snakkis. Semlewrap er en sammenrullet, tynn hvetelefse fylt med mandelmasse og krem som helt fint kan spises med én hånd uten å risikere flekker på skjorta.

Danskene flesker til i fastelavnsbollene

I Danmark er fastelavnsbollene ekstra kaloririke. Danskene er jo kjent for sine wienerbrød og deres fastelavnsboller er – ja nettopp - kremfylte wienerbrød. Toppen pyntes med bløt melis i alle regnbuens farger. Søtt, fett og godt.

Når deigen har hevet til rundt dobbel størrelse er den klar til utbaking. Slå deigen sammen og del den opp i like store emner. Rull til boller og sett deigen til heving igjen. Deigen liker å ha det varmt og rått, så fyll gjerne oppvaskkummen med varmt vann og sett bakebrettet over den varme dampen.

Legg et håndkle over bollene og la heve rundt en halv time. Stek bollene på høy varme (220 grader) i 5-7 minutter. Avkjøl godt før du deler hvetebaksten i to og legger på litt godt syltetøy. Fyll med vaniljekrem eller lettpisket kremfløte. Legg toppene på og dryss på et lag melis på toppen. 

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også