Fårikål

Slik lager du fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.

FÅRIKÅL: Kålen spiller minst like stor rolle som kjøttet når du skal velge drikke til fårikål.
FÅRIKÅL: Kålen spiller minst like stor rolle som kjøttet når du skal velge drikke til fårikål. Foto: Foto: Astrid Hals / matprat.no
Publisert Oppdatert

Når man skal lage fårikål er det ikke mye man kan gjøre feil, er det vel?

Nei, det meste går fint. Det blir fårikål åkkesom.

Fårikål ligner litt på bacalao på den måten. Og pizza og pytt i panne og sex: Selv om det er dårlig er det fortsatt ganske godt.

Men, la oss ta en nærmere titt på hvor usikkerheten melder seg. Det er jo tross alt ikke mange ingredienser det er snakk om; kjøtt, kål, vann og pepper.

Kanskje litt mel.

Men, det er nok av punkter som er verdt å diskutere allikevel. Vi tar for oss de vanskeligste fårikål-spørsmålene.

Kjøtt - hva er fårikålkjøtt?

I butikkene er pakkene noen ganger merket "fårikålkjøtt". Og da er det grei skuring, eller?

I min tid som kjøttskjærer startet dagene i fårikålsesongen alltid med at hele lammeskrotter kom inn (altså, lam hvor pels, hode og innvoller er fjernet). Og så var det å gyve løs med saga. Vi skar hele dyret i så like, terningformede biter vi klarte. Inkludert lårene.

Den mest kjøttfulle delen på lammet (og de fleste andre dyr) er nettopp låret. Man skal ikke være for sikker på at kjøtt som selges som "fårikålkjøtt" alltid har låret med som en del av miksen. Det går an å spørre i butikken, selv om sjansen er stor for at du får "vet ikke" til svar.

Det er ikke helt avgjørende hvor mørt kjøttet er i utgangspunktet. Fårikål skal uansett koke i omtrent to timer. Og dermed vil ikke kjøttet føles seigt.

Men, det er jo fint med store, kjøttfulle biter. En "luksusfårikål" kan bestå av bare kjøtt fra låret (men da mister retten raskt sin folkelige appel).

Fårikål per person: Beregn 350 gram per person (det er fårikålkjøtt med bein)

Tips: Har du lyst på kraftigere og mer smak av kjøttet kan du brune det før koking. Det er ikke vanlig, krever mer arbeid og du blir uglesett i det konservative fårikålmiljøet.

Kål - hva slags kål bruke man i fårikål?

Det er hodekål som brukes i fårikål. Men, det er andre, mer presserende spørsmål som melder seg:

- Hvor store skal fårikålbitene være?

- Skal man fjerne stilken?

Spørsmålene er uansett bedre enn svarene i dette tilfelle. Det er rett og slett en spørsmål om hva du liker best og om du synes innsatsen står i forhold til resultatet.

Beregn omtrent 1/3 kålhode per person. Kål behøver ikke koke mer enn to timer

Tips: Del hodet i to først. Fjerne så mye av stilken du vil og skjær resten i båter.

Pepper - hele pepperkorn i fårikålen?

Nok en smakssak.

Dersom du ikke vil ha hele pepperkorn på tallerken kan du bruke en krydderpose (eller egne pepperbeholdere som er spesialdesignet for oppgaven). Det har ingen praktisk betydning for smaken om du gjør det på den ene eller andre måten.

Nostalgien er kanskje viktig for noen av oss på dette punktet - vi kan nemlig finne en barnslig glede over å tygge over små, svarte pepperbomber.

Hva med andre krydder? Det er nesten uhørt å bruke noe annet enn pepper i en tradisjonell fårikål.

Men, når det er sagt, så kjenner jeg på meg at det å legge to kvister med rosmarin i gryta er en god idé - men bare om du er i det hjørnet. (Igjen: se opp for fårikål-tradisjonalistene).

Tips: Det blir penere med litt finhakket persille ved servering.

Salt - når har man i saltet i fårikålen?

Det beste tipset er å vente.

Fårikålen skal koke lenge. Og hvor mye væske som er igjen ved servering vil variere fra hus til hus. Dermed er anbefalingen å salte svært forsiktig (eller droppe det helt og holdent) og sette fram bordsalt.

Tips: Vent med å salte så har du full kontroll

Vann - hvor mye vann skal du ha i fårikålen?

Vann ja, men hvor mye?

Oppskriftene gir litt ulike indikasjoner på hvor mye vann som skal i fårikålen. Saken er uansett at det er overraskende lite. Når fårikålen begynner å koke vil kålen slippe ut mye væske.

Underveis kan du selv se hvor mye væske som er i kjelen. Sjansen er liten for at det blir tørt, men det kan skje (og det har skjedd med meg!).

Om du synes det blir for mye væske kan du bare ta av lokket og la væsken fordampe til du begynner å bli fornøyd.

Det aller mest omdiskuterte fårikålspørsmålet er følgende: Skal man gi kjøttet ett oppkok i vann først og så helle ut vannet? (Før man fortsetter med vanlig prosedyre?) Det er en voksende andel av fårikålkokere som mener at oppkoket gjør at man slipper å "skumme av" toppen (som noen, men ikke alle, gjør for at fårikålen skal bli minst mulig grumsete). Det hevdes også at det gjør noe med smaken. Herom er det dog strid.

Tips: Sett en mugge med vann ved siden av fårikålkjelen så kan du raskt justere væskebalansen.

Mel i fårikål?

Poenget med å ha mel i fårikålen er å jevne kraften, altså gjøre den mindre vanndig.

Det skal ikke bli som en tykk brun saus, men bare gi en litt annen munnfølelse.

Jeg pleier å gjøre det. Men, jeg rynker ikke på nesa om noen ikke gjør det.

Tips: Bland ut litt maisenna i kaldt vann og ha i. Det kan du gjøre underveis og det er bedre dersom noen har glutenallergi.

Hvor lenge skal fårikål koke?

To timer.

Noen vil mene det holder med en og en halv.

Kok det i to timer, så er du helt sikker på at alt kjøttet er godt og mørt. Det er heller ikke noe i veien for å koke det lenger, både tre fire timer er vanlig.

Og så kommer det som er vanskelig - nemlig å vente. Jeg synes fårikålen blir bedre når den har stått til temperaturen er akkurat lav nok til å spises uten av du brenner deg.

Tips: Kålen blir raskt kald. Varm opp tallerkenene før du serverer (enten la dem ligge i varmt vann, bruke programmet i oppvaskmaskinen eller med en tallerkenvarmer).

Foto: Astrid Hals / matprat.no

Fårikål

Hva er vel høsten uten fårikål? Du finner neppe en mer klassisk oppskrift på fårikål enn denne oppskriften. Lammekjøtt, kål, pepper, poteter og vann er alt som skal til.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Lam

1 kg Hodekål

2 ts Salt

4 ts Pepperkorn

3 Vann

Poteter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning