Varier med pai

Både enkelt og velsmakende med pai

Enkelt å lage, og kan varieres i det uendelige!

FIKST MED PAI: Du kan også lage pai i porsjonsstørrelser, noe som er perfekt til lunch eller en snack senere på kvelden.
FIKST MED PAI: Du kan også lage pai i porsjonsstørrelser, noe som er perfekt til lunch eller en snack senere på kvelden. Foto: Foto: Svein Brimi
Publisert Oppdatert

Pai kan være så mye. Du har de søte kakevariantene, og da må du bare prøve vår oppskrift på sjokolade- og pekanpai. Og så har du de salte, eller middagsvariantene, om du vil, og det er de vi skal konsentrere oss om her.

En slik pai er god både til middag, lunch eller som en liten varm snack fremfor TVen om kvelden.

Det grunnleggende

En pai består i hovedsak av et paiskall fylt med eggestand. Deigen til paiskallet er bare smør og hvetemel tilsatt bittelitt vann og salt, mens eggestanden er egg og melk tilsatt litt salt og pepper. Nederst i denne artikkelen finner du oppskrifter på forskjellige varianter av både paiskall og eggestand.

I en travel hverdag er det vanskelig å få tid til å lage en pai helt fra scratch, men du kan lage opp flere paiskall på forhånd og forsteke dem, og så fryse dem ned. Når du forsteker dem, følg en vanlig paioppskrift helt frem til der hvor du heller i fyllet. Avbryt oppskriften der, og la paiskallet kjølne på kjøkkenbenken før du legger det i fryseren. Når du skal bruke paiskallet, varm opp stekeovnen, ta skallet ut av fryseren og sett det inn i ovnen de ti minuttene du bruker på å stelle i stand fyllet. Da går det rasende fort å få ferdig paien.

Det vanligste er å bruke en ganske stor paiform, og da lager du enkeltporsjoner av den ferdige paien ved å skjære ut "kakestykker". En annen variant er å bruke små porsjonsformer som på bildet ovenfor.

Mange typer fyll

Det er to typer fyll som nesten alltid er med i alle typer salte paier. For det første må vi ha en eller annen type grovhakket løk, og det kan være vanlig gul løk, sjalottløk, rødløk, purre eller vårløk. For at disse ikke skal smake for skarpt, bør de få en lett varmebehandling på forhånd. Stek dem lett i smør til de såvidt begynner å mykne.

Det andre vi trenger er noe salt protein, og det finner vi vanligvis i skinke, bacon eller røkelaks. Kokt, røkt eller speket skinke kan du ha i rett som de er. Det kan du også med røkelaksen, mens baconet må stkes på forhånd.

Ost gir fyldigere smak

For å få enda mer smak og fylde i paien din, er ost en viktig ingrediens. Riv eller smuldre osten oppi paiskallet med de andre ingrediensene. Velg Norvegia eller Jarlsberg hvis du vil ha ganske mild smak på paien. Med gruyère, comté eller cheddar øker du smaksintensiteten et knepp eller to. Halvfaste oster som Ridder og taleggio gir en annen og interessant smaksdimensjon, og vil du virkelig dra på, så går du for blåmugg: stilton, roquefort, gorgonzola eller den norske verdenmesteren Kraftkar.

Du vil kanskje også ha ost på toppen av paien din også. Førstevalgene her er revet parmesan eller pecorino. Sørg bare for ikke å ha dem på helt fra start av i stekeprosessen. Vent til det er 10-15 minutter igjen av steketiden. Da kan du ha dem på.

Annet tilbehør

Ellers er det ikke grenser for hva du kan ha av fyll i paien din: strimler av kjøtt eller kylling, reker, terninger av fisk, forskjellige typer grønt, hvor spesielt spinat og asparges er vanlig i pai. Prøv deg frem og se om du kommer frem til spesielle kombinasjoner du liker.

Det er også vanlig å servere en liten salat ved siden av paien. Dette trenger ikke å være så avanserte greier. En enkel grønn salat med vinaigrette byr på en både frisk og syrlig crunch, som er en fin og passende kontrast til paien.

Nedenfor finner du tre oppskrifter på paier, hvor den ene av dem bruker ferdig butterdeig isteden at du lager deigen til paiskallet selv.

Svein Brimi

Kyllingpai

Perfekt pai du kan lage til lunsj, middag eller kvelds.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

150 g Smør

200 g Hvetemel

2 ss Vann (ca. mengde)

4 stk Kyllingfileter

1 stk Løk

1 ss Margarin

200 g Frisk spinat

5 stk Egg

3 dl Melk

1 ts Salt

0.5 ts Pepper

3 ss Pinjekjerner

100 g Revet hvitost, mozzarella eller annen smakfull ost

Foto: Svein Brimi

Spinatpai

Lag en nydelig pai til lunsj eller middag!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 pk Frossen butterdeig

0.5 stk Løk

1 stk Hvitløksfedd

1 pose Frisk spinat

1 gl Tomatpesto

1 stk Egg til pensling

1 ts Flaksalt

Erik Hannemann

Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

135 g Smør, romtemperert

250 g Hvetemel

5 cl Vann

1 ts Salt

200 g Revet ost

3 stk Purreløk

2.5 dl Melk

2.5 dl Kremfløte

15 g Mel

3 stk Egg

Salt og nykvernet pepper

Muskat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning