Eggeplommer og eggehviter til overs

Eggeplommer eller eggehviter til overs?

Dette kan du bruke ekstra eggehviter og eggeplommer til.

EGGEPLOMMER OG EGGEHVITER TIL OVERS: Her får du noen gode ideer til hva du kan bruke dem til.
EGGEPLOMMER OG EGGEHVITER TIL OVERS: Her får du noen gode ideer til hva du kan bruke dem til. Foto: FOTO: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Problemet er kjent – du har laget noe av eggeplommer (béarnaise, for eksempel) og sitter igjen med et helt glass fullt av eggehvite.

Eller kanskje du har en hel skål med eggeplommer til overs, etter den elegante île flottante?

Når du endelig finner en oppskrift husker du ikke lenger hvor mange plommer eller hviter du hadde og tømmer alt ut i vasken.

Egg har noen fabelaktige egenskaper. Eggeplommen tykner sauser og emulgerer, mens eggehviten ved pisking kan øke åtte ganger i volum. I bakst brukes egg først og fremst for å tilføre fuktighet, binde masse sammen og heve bakverk.

Hevingen skjer når innpisket luft utvider seg når kaka kommer i ovnen.

Pensler du gjærbaksten med et sammenpisket egg har du det perfekte glansemiddel. Opplever du at gjærbaksten blir for mørk ved steking når du har penslet med egg? Da kan du blande ut egget med litt vann.

Hvor lenge holder egg?

En eggehvite veier 33 gram en eggeplomme rundt 22 gram.  Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram, men alle vet at variasjonene er store. Holdbarhet på egg er uendelig lang, og selv om eggekartongen har en datostempling er det ingen grunn til å kaste eggene selv om de har gått over dato. De er gode og fullt brukbare i flere uker etter «best før» dato.

Etter at eggene er kakket og eggeplommer og eggehvite er skilt hver for seg, er holdbarheten litt forskjellig. Eggehvite er svært holdbart bare du pakker inn beholderen godt og oppbevarer den i kjøleskap. Den kan gjerne stå i to-tre uker. Min erfaring er at eggehvite faktisk er bedre å bruke jo eldre den blir.

Skal du for eksempel lage marengs er det lettere å få godt volum og en stiv masse av eggehviter som har stått en stund.

Aller best volum får du ved å romtemperere eggehvitene

Eggeplommer er ikke like holdbare. De tørker gjerne ut og får skorpe etter en dag eller to i kjøleskap og er lite egnet for frysing. Plommene inneholder fett og har en emulgerende evne. Det betyr at eggeplommen klarer å finfordele fett. Av den grunn brukes eggeplommer til å lage majones og sauser som hollandaise og béarnaise.

Har du en oppskrift med hele egg, bruk heller to eller tre eggeplommer om du har noen til overs. Det gir smoothies ekstra energi, omeletten mer fylde, bakverket en gulere farge og vaflene en tøtsj av luksus. Alternativt kan du pensle eggeplommene på huden som ansiktsmaske eller bruke dem i hårvasken.

Her kommer forslag til hva du kan lage om du sitter igjen med noen eggehviter:

Sjokoladesufflé

Kokosmakroner

Hjemmelagde marsipankuler

Oreomarengs

Financiers 

Margens med karamell

Dette kan du gjøre hvis du sitter igjen med noen eggeplommer:

Vaniljekrem med ekte vanilje

Vaniljesaus

Pasta carbonara

Fersk pasta

Jordbær med sabayonne

Hollandaise

Majones

Eggshake

Fransk smørkrem

Og under følger noen av våre favorittoppskrifter:

Denne saken ble første gang publisert 20/02 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også