Egg til påske

Eggs benedict og florentine

Benedict og florentine er to variasjoner over posjert egg med hollandaise, og det finnes flere. Deilig til brunch eller lunch.

SYNDIG GODT: Både posjert egg og hollandaise.
SYNDIG GODT: Både posjert egg og hollandaise. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Eggs benedict og eggs florentine er to varianter av samme rett. Noen spiser den til frokost, mens andre synes det blir i drøyeste laget så tidlig på morgenen, så de foretrekker den til brunch eller lunch. Det er heller ingenting i veien for å spise denne rike eggeretten som en kveldssnack.

Med skinke

Eggs benedict er oppkalt etter aksjemegleren Lemuel Benedict, som etter en natt på fylla i 1894 deiset ned ved et bord på det legendariske Waldorf-Astoria Hotel, klarte ikke å bestemme seg for noe på menyen og bestilte stekt toast, posjerte egg, bacon og et sausenebb med hollandaise sauce. Den legendariske Oscar Tschirky snappet opp bestillingen og ble så imponert over kombinasjonen at den havnet på menyen under navnet Eggs Benedict.

Selv om godeste Benedict bestilte bacon, er det i dag mest vanlig å lage eggs benedict med skinke. Velg kokt skinke, eller røkt, om du vil ha mer smak. Noen bruker også spekeskinke, f.eks. parma eller serrano.

... eller spinat

I en eggs florentine er skinke/bacon i benedict skiftet ut med fersk spinat. At en rett er "à la Florentine", altså "som de gjør i Firenze", er nemlig synonymt med at noe serveres med spinat (og ofte ostesaus). Det finnes ikke noen vettug forklaring på dette. Men, flere peker på den sagnomsuste Catharina Medici, som har hatt stor innvirkning på matkulturen i Europa, spesielt etter at hun som 14 år gammel giftet seg med han som skulle bli Kong Henrik 2 av Frankrike.

Andre varianter

De to hovedvariantene av posjert egg med hollandaise, benedict og florentine, finner du oppskrifter på nederst i denne artikkelen.

Samme hvilken av variantene du skal lage, trenger du å kunne lage posjert egg og hollandaise-saus. Men hvilken type brød skal du bruke?

Noen insisterer på engelsk muffin, mens andre igjen vil ha brioche. Det er imidlertid få som har noen av disse typene bakverk for hånden sånn uten videre. Da kan vi berolige med at det går helt greit å bruke vanlig brød, enten loff eller landbrød. Noen steker brødskivene i olje eller smør, men det er ingenting i veien for at du rett og slett bare kan riste dem i brødristeren.

Av tilbehør kan du gjerne skifte ut skinke/spinat for en variant med røkelaks, en fin kombo med posjerte egg og hollandiase. Du kan også prøve andre typer røkt fisk, som makrell eller ål.

Håvard Egge

Eggs Benedict

Klassisk eggerett og syndig god.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

2 stk Eggeplomme

200 g Smør

0.5 stk Sitron

Salt og pepper

Cayennepepper

4 skiver Skinke

2 ss Smør

2 skiver Brød

2 stk Egg

Erik Hannemann

Eggs Florentine

Slik har du kanskje ikke smakt egg før...

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

2 stk Eggeplomme

200 g Smør

0.5 stk Sitron

Salt og pepper

Cayennepepper

200 g Spinat, frisk

2 ss Smør

1 knivsodd Muskat

2 skiver Brød

2 stk Egg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning