Egg til påske

Egg som fingermat

Egg er ikke bare til frokost. Her er noen spennende tips og oppskrifter til fingermat.

FINGERMAT: Djevleegg er både enkelt og velsmakende.
FINGERMAT: Djevleegg er både enkelt og velsmakende. Foto: Foto: Kim Holthe/egg.no
Publisert Oppdatert

Når vi tenker på egg, er nok ikke fingermat det første vi tenker på. Det er vel kokte egg, speilegg, eggerøre og omelett som ligger fremst i pannebrasken, og det er ingenting i veien med det. Flere av disse variantene er nemlig involvert når vi nå skal gi oss i kast med å lage eggebasert fingermat.

Noen av de variantene vi presenterer nedenfor er veldig kjappe og enkle, og du hiver dem i hop på null komma niks, mens andre krever litt mer arbeid.

Enkelt og velsmakende

Den kanskje aller enkleste, eggebaserte fingermaten er såkalte djevelegg, eller deviled eggs, som det heter på engelsk. De er også uhyre velsmakende. Hvordan djevelen er havnet oppi dette, har nok med at disse eggene er ganske spicy.

Hardkok egg, kjøl dem ned og skrell dem, og del dem i to på langs. Skrap ut eggeplommene og ha dem over i en bolle. Mos dem med gaffel og rør inn nok majones til du får en tykk krem. Smak kremen til med litt dijon-sennep og tabasco eller cayennepepper. Ha kremen tilbake i hullene i eggehvitene. Pynt gjerne med et florlett dryss av cayennepepper eller paprikapulver. Eller finhakket gressløk. Kan det bli enklere?

Det finnes også en variant av djevleegg hvor du bruker smør istedenfor majones.

Dette hullet du får i eggehvitene når du fjerner eggeplommene, er en god idé vi skal ta med oss videre, for der kan du også legge andre godsaker, f.eks. tunfiskrøre. Ta en boks med tunfisk, finhakk en liten sjalottløk og en halv stilk selleri og mos disse med gaffel sammen med nok majones til at det binder det hele sammen. Smak til med salt og pepper. Ha røren i hullene på eggehvitene, og pynt gjerne med noen kapers. Noe annet som er godt å fylle i hullene, er tapenade.

Det er ikke bare hullene i eggehvitene som kan brukes som "oppbevaring". Lag bløt eggerøre og ta vare på de halve eggeskallene. Der skal nemlig eggerøren oppi igjen. Pynt med en skive chorizo, som kan brukes til å få eggerøren ut av skallet med.

Nå blir det litt mer avansert

De følgende variantene av eggebasert fingermat krever litt mer arbeid, og du finner oppskrift på dem nederst i denne artikkelen.

Chilimarinerte egg innebærer at du legger hardkokte og skrelte egg ned på glass sammen med en lake av eddik, vann og diverse krydderier. Disse eggene kan spises allerede etter et døgn, men varer også opptil en måned. De har en aldeles nydelig smak. Del dem i to på langs og server som fingermat.

En spanske potetomelett, noen kaller det en bondeomelett, kan også lages som fingermat hvis du deler den opp i store terninger og stikker en tannpirker i dem.

Drikke til fingermaten

Hva skal du drikke til eggebasert fingermat? Det gjøres ofte et nummer ut av hvor vanskelig det er å kombinere egg og vin, men da er det snakk om den rennende plommen, og vi har ikke noen rennende plomme noe sted her.

Da kan du drikke hva du vil, men siden dette er fingermat, kan det passe med bobler til. Om du velger champagne, cava, prosecco eller noe annet, gjør du som du vil med.

Synøve Dreyer

Chilimarinerte egg

Marinerte egg har tradisjoner flere steder i verden, og er en spennende og annerledes måte å tilberede egg på. Te og soyasaus brukes i Kina, mens i England og USA brukes eddik med ulike urter og krydder.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 dl Hvitvinseddik

4 dl Vann

5 skiver Ingefær, fersk

1 ss Korianderfrø

1 stk Chili, rød

12 stk Pepper

2 fedd Hvitløk

12 stk Egg, hardkokt

Tortilla española - spansk potetomelett

En tykk omelett, akkurat slik den blir laget i Spania. Omelett skåret i terninger med tannpirker er vanlig som tapas, skåret i "kakeskive" som lunsjrett.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

0.5 kg Poteter

1 stk Løk

6 stk Egg

1 ts Salt

Muskat

Olivenolje

Kim Holthe

Djevleegg (fylte egg)

Server fylte egg som små appetittvekkere eller la dem være en del av tapasbordet.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

6 stk Egg

4 stk Vårløk

2 ss Majones

1 ts Sitronsaft

Tabasco

Oliven, sorte

Astrid Hals

Bløt eggerøre med chorizopølse

Se hele oppskriften

Til 5 porsjoner

5 stk Egg

0.5 dl Kremfløte

50 g Smør

Salt og nykvernet pepper

5 skiver Chorizopølse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning