Den raskest grillmaten

Den raskeste grillmaten

Vi trodde ikke det skulle være så digg.

Publisert Oppdatert

Lyon er Frankrikes mathovedstad. Selvsagt vil de krangle med Paris til Dovre faller om hvem som er den beste matbyen, men det er liten tvil om at det finnes mye godt i Lyon.

Byen oser av mat. På en rusletur i gamlebyen vil restaurantene friste deg med prøvesmaker av østers. Og du får anledning til å spise både mat du har hørt om og mat du aldri ser på menyer i Norge. Kalvehjerner (tête de veau) og andouillette, pølser med innslag av kumage er helt ordinære elementer på menyen. Dette nytes av innfødte og de modige besøkende med skrekkblandet fryd. Det skal ikke mye musikalitet til for å skjønne hva du får i den brostensbelagte gaten med renessansearikitektur når den bærer navnet Rue de Boeuf. Biffene er møre, saftige og høye.

Byen har fått en lang rekke matretter oppkalt etter seg. Når en rett kalles ett-eller-annet og lyonnaise, betyr det at retten kommer fra Lyon (selv om det alltid er uenigheter om dette stemmer eller ikke).

 

  • Rosette Lyonnaise (speket pølse som minner om salami)
  • Saus lyonnaise, laget på hvitvin, eddik og løk
  • Poteter lyonnaise , som er kokte poteter med løk, smør og persille

 

Og så har de noen som kalles salade lyonnaise. Og det er kort fortalt masse salat i god sennepsdressing, krutonger, bacon og posjert egg.

Helt nydelig.

Og Salade Lyonnaise er i ferd med å etablere seg som fast helgelunsj hjemme hos meg (det går jo i perioder, dette).

En dag var tom for egg. Kunne jeg fortsatt lage Salade lyonnaise?

Tja. Det blir jo ikke helt det samme, kanskje?

Men, så hadde jeg også gått tom for bacon. Det er litt verre.

Da var det jeg oppdaget grillskivene. De lå der så fine og fristende. Og jeg kunne se de for meg på tallerken, dandert på toppen av friske, grønne blader med sennepsdressing.

Som sagt så gjort. Det er ikke en Salade Lyonnaise, men det er jo ikke viktig. Grillskivene fikk bein å gå på, som det heter. Og jeg forsto raskt at jeg hadde en vinner. For dette er virkelig den kjappeste grilla lunsjen:

Fyr opp grillen, bland dressing, vende inn salaten, grill skivene og legg dem på salaten.

Det er kjøtt og salat. Og noen vil kanskje savne karbohydrater som ris, couscous, poteter eller krutonger. Tja, noen ganger gjør jeg det. Andre ganger ikke. Krutonger er enkelt å strø på og er et skritt nærmere originalen.

 

Oppskriften finner du nedenfor. Jeg håper du vil sette like stor pris på den som meg!

Erik Hannemann

Grillskiver med nydelig salat

Dette er den raskeste middagen du kan lage på grillen.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Sjalottløk

1 ts Sennep

3 ss Olivenolje

12 bl Lollosalat

6 stk grillskiver

0.5 stk Lime

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning