Knallgode poteter

De beste potetene til biffen

Her har du oppskrifter på et halvt dusin digge potetvarianter du kan servere til lørdagsbiffen.

DEILIG: Knuste poteter er bare én av variantene du kan servere til biffen.
DEILIG: Knuste poteter er bare én av variantene du kan servere til biffen. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Taco på fredag er nærmest blitt en institusjon her i landet, men lørdagsbiffen ligger ikke så langt bak. Indrefilet, ytrefilet, mørbrad, flatbiff og t-bone er alle populære stykningsdeler, med varierende grader av mørhet. Men spør du en kokk eller foodie, så vil de helst ha en entrecôte, da den har mer fettmarmorering, noe som gir mer og bedre smak. Men hva skal du ha av tilbehør?

Potetene kan løfte biffen

Serverer du skikkelig gode poteter til biffen, er mye gjort. Da skal det ikke så mye til av andre ting før du har et virkelig velsmakende måltid Kokte poteter høres kanskje kjedelig ut, men har du god saus, kan du mose potetene i sausen, og det er alltid vellykket.

Bakte poteter er også enkelt og velsmakende. Du trenger ikke å pakke potetene inn i alufolie. Bare stikk noen hull i skallet med en gaffel (for at potetene skal slippe ut damp og ikke "eksplodere") og bak dem i ovn på 200 grader i ca en time (avhengig av størrelse). Skjær så et kryss i ene enden av potetene og skvis poteten. Legg i en klatt smør, rømme eller crème fraîche og litt finhakket gressløk, smak til med salt og pepper, og du er i business.

Potetstappe er også veldig enkelt: kokte poteter, litt smør og melk eller fløte, og så smake til med salt og pepper. Et godt tips for å få litt mer spennende smak på potetstappen, er å ha i sellerirot. Hvitløk er også godt. Bare kok noen fedd sammen med potetene og mos dem sammen.

Fløtegratinerte poteter

Det er noe med fløtegratinerte poteter. Noen vil kanskje klassifisere dem som harry, men de kommer stadig tilbake. Kanskje det er fordi de er så utrolig gode på smak. De er ikke vanskelige å lage, men det kan være greit å ha en "mandolin" eller annet redskap som gjør at du får høvlet potetene tynt nok. Gni inn en ildfast form med smør. Legg så potetskivene i taksteinsmønster. Ha på litt salt og pepper mellom lagene, og gjerne også litt finhakket hvitløk. Ha så på fløte og gjerne litt revet ost på toppen, og bak i ovnen på 200 grader i 25 minutter. Det var det hele!

Smashed potatoes

En potetvariant som er blitt en personlig favoritt, er knuste poteter, eller, som amerikanerne kaller dem: smashed potatoes, et kjekt lite ordspill på mashed potatoes (potetstappe). Her koker man uskrelte poteter på vanlig måte til de er møre, så deler man dem i to på langs. Legg snittflaten på potetene ned på en skjærefjøl og trykk dem flate med en kokkekniv, men sørg for at skinnet holder potetene sammen. Stek så potetene i en blanding av olje og smør, først med snittflaten ned og så snur du dem. Ha gjerne noen uskrelte hvitløksfedd og en kvast rosmarin i stekepannen og øs stekefettet over potetene. Dette smaker aldeles vidunderlig!

Andre varianter

Vi har samlet en fin bukett med potetoppskrifter nedenfor, og i tillegg til de variantene vi har nevnt ovenfor, finner du også oppskrifter på pommes frites, ovnsbakte poteter (med et triks som gjør dem ekstra sprø), samt hasselbackpoteter.

Du må også ha saus til biffen og potetene dine, og vi iler til unnsetning med oppskrifter på béarnaisesaus, rødvinsaus og peppersaus.

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Fløtegratinerte poteter

Effektivt, men like godt!

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

1 kg Poteter

1 stk Laurbærblad

1 neve Timian, hakket

2 fedd Hvitløk

5 dl Fløte

1 klype Muskat, revet

2 ts Salt

Hvit pepper

150 g Ost

Erik Hannemann

Hjemmelaget potetmos

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

20 stk Poteter

2 skiver Sellerirot

Vann til koking

6 dl Melk

3 ss Smør

Salt

Pepper

Clotilde Dusoulier

Clotildes ovnsbakte poteter

Her er Clotildes variant på ovnsbakte poteter - med et lite triks...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1.2 kg Poteter

2 ss Olje

Havsalt

Erik Hannemann

Hasselbackpoteter

Det er fabelaktig. Hasselbackpoteter er en hyllest til poteten.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

500 g Poteter

150 g Smør

5 ss Brødrasp

Christopher Sjuve

Knuste poteter

Dette er kanskje de beste potetene som finnes. Enkelt er det også.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Poteter

1 kvast Rosmarin

3 fedd Hvitløk

Smør

Olje

Salt og nykvernet pepper

Colourbox

Perfekte pommes frites

Følger du denne oppskriften til punkt og prikke, blir dine pommes frites både sprø utenpå og myke inni.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Bakepotet

stk Olje til fritering

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning