Blåskjell

Blåskjell - enklere enn du tror

Det er fort gjort å stelle i stand et velsmakende måltid med blåskjell.

SPICY: Denne thai-inspirerte vrien på blåskjell er både spicy og deilig.
SPICY: Denne thai-inspirerte vrien på blåskjell er både spicy og deilig. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Skalldyr og skjell er noe vi ofte forbinder med sol og sommer. Men visste du at disse delikatessene faktisk er best om vinteren? Ja, det er når vannet er på sitt kaldeste at de er mest velsmakende.

Selv om det er hyggelig å kunne sanke blåskjell selv om sommeren, må du bare innrømme at det er mer lettvint å plukke med seg et nett fra butikken. Ikke trenger du å bry deg om blåskjellvarsel og den slags, heller. Nettene du finner i butikken er sjekket og trygge å spise.

Lettvint hverdagsmat

Du har kanskje forestillinger om at blåskjell er noe "fancy" greier du bare kan servere i finere middagsselskaper i helgen. Men blåskjell er så lettvint at du godt kan servere dem til hverdags. De er ikke spesielt dyre heller.

Et typisk nett du finner på butikken rekker til to personer som hovedrett, og til fire som forrett eller snack.

To ting du må sjekke

Selv om skjellene er kontrollert og godkjent, er det ikke sikkert at alle skjellene er helt i orden. Før du skal dampe dem, må du fjerne "skjegget" med en børste. Sjekk samtidig at skjellene er hele og lukket. Finner du skjell som er åpne eller knust, må du kaste dem.

Den andre ting du må sjekke, er etter at du har dampet dem. De skjellene som da ikke har åpnet seg, må du også kaste.

Mange varianter

Raske blåskjell lager du på ti minutter. De enkleste oppskriftene består oftest kun av litt finhakket løk og hvitløk som du freser i litt olje i en kasserolle, slår på en liten skvett tørr hvitvin, lar det koke opp, og så har du i skjellene og damper dem under lokk til de åpner seg.

Dette går det an å bygge ut, hvor du i tillegg til løk og hvitløk kan legge til finhakket purre, gulrot, sellerirot og fennikel. Etter at skjellene har åpnet seg, kan du ha i en skvett fløte og dampe videre et minutts tid. Dette krever litt mer arbeid, men du får et rikt og velsmakende måltid. Og så er sausen du får aldeles himmelsk å dyppe brødet i.

Visste du forresten at du også kan dampe blåskjellene i øl? Ja, du kan til og med dampe dem i cider. Og er du fortsatt ikke fornøyd, kan du også gratinere dem.

Thai style

Spicy, asiatiske varianter av blåskjell er også fryktelig godt, og vi er spesielt begeistret for en oppskrift vi har fått på den suverene thairestauranten Plah i Oslo. Pad Hoi Malaeng heter denne retten på originalspråket, og du finner oppskriften nedenfor.

Erik Hannemann

Blåskjell thai style

Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

2 kg Blåskjell

2 stk Rød chili uten frø

2 fedd Hvitløk

8 cm Ingefær

Olje

5 ss Østerssaus

0.5 ts Pepper, svart

1 stk Lime

1 neve Thaibasilikum

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning