Lunsj i Oslo

Beste lunsjen i Oslo spiser du her

Men, det er ikke sikkert alle liker det.

Publisert Oppdatert

Det er sjelden, men i blant kommer man over restauranter det virkelig er verdt å skrive om. The Fat Duck i London er en, Noma og Ræle i København og Arzak i San Sebastian er i den eksklusive gruppa. Nå er det en til.

Skal du spise skikkelig lunsj i Oslo er det noen steder som peker seg ut. Lille B er ett av dem.

Lille B er det som er igjen av den staselige restauranten Bagatelle som Eyvind Hellstrøm drev i 27 år.

Det var store sko som skulle fylles i 2009 da mesterkokken ble kastet på dør av eieren Christen Sveaas. Da inntok nye kokker kjøkkenet på Solli Plass.

Allerede i 2011 presterte Bagatelle å få en Michelin-stjerne med ny stab. Men, i år var det over og ut med Bagatelle etter sviktende besøk. De satt kroken på døra.

Om du ikke rakk å besøke nye Bagatelle, kan du glede deg over at det hyggelige brasseriet stadig er åpent. Lille B ligger vegg-i-vegg med restauranten og drives av de samme folkene som drev hovedrestauranten.

Etter fem besøk på brasseriet er det fortsatt ting å bli forbløffet over. Det er ikke bare maten, men også prisen. For 6-700 kroner får du unik, spennende mat, merkelige ingredienser, kul vin og service på michelin-nivå.

Maten på Lille B

For alle som er nysgjerrig på hva "nordisk mat" er, kan de raskt danne seg et inntrykk her (uten å gå all in på Oslos dyreste steder).

Maten på Lille B er umiskjennelig nordisk. Rettene er enkle, kokkene lar råvarene spille hovedrollen og brasseriet er ikke redde for å ta i bruk uvanlige ingredienser (så lenge de er nordiske, selvsagt).

På menyen finner du ting du enten ikke har spist, eller som det var lenge siden du sett; brissel, snegler, kuskjell og oksehjerte er de mest avantgarde eksemplene på menyen akkurat nå (høsten 2014).

Men, du finner langt tryggere alternativer for deg som er mindre eventyrlysten i matveien. Kylling, glasert gris, gravet reinsdyr, kamskjell og kveite for eksempel.

Allerede når du ser menyen får du inntrykk av dette er en restaurant som har den magiske blandingen av enkelhet og eksklusivitet. Alle rettene beskrives med få ord.

Jordskokker - salt - mør

LUNSJ I OSLO: Dette er den mest vellykkede retten på Lille B etter undertegnedes mening. Alle er neppe enig.
LUNSJ I OSLO: Dette er den mest vellykkede retten på Lille B etter undertegnedes mening. Alle er neppe enig. Foto: Foto: Erik Hannemann

Okse - enebær - salat

Kuskjell - erter - potet

I menyen under ser du flere.

Det skal godt gjøres å få noe inntrykk av hva du får servert bare ved å lese menyen. Det er nok heller ikke meningen. Poenget er at du skal komme i dialog med personalet. Og de er mer enn villig til å fortelle deg hva du egentlig skal spise.

La oss ta noen eksempler her. En av rettene jeg synes er mest elegant er "Frossen kveite - stikkelsbær - dill". Tanken på å spise frossen fisk er nok til å skremme vannet av de fleste. Og det er selvsagt ikke det du får servert. Nei. Kveita er saltet, så frosset inn for å skjæres i potetgulltynne skiver før den serveres med brente stikkelsbær, dill og en splittet fløte- og persillesaus.

Den sausen (som jeg har plaget personalet med å spørre om ved minst fire anledninger) lages ved å ha litt sitronsaft i fløten - slik at den tykner (ah! for et triks!), og så blande den med persilleolje (rapsolje som kjøres med masse persille og så siles). Da får den denne merkelige, splittede preget.

Se her:

</p> </div>

En annen rett beskrives som "funky" av personalet. Den lages på det mystiske ku-skjellet som plukkes på havets bunn utenfor Steigen i Nordland. Og det er kanskje en god måte å forklare smaken på.

Det ligner i alle fall ikke noe annet. - Jo ferskere, jo bedre, sies det.

LUNSJ I OSLO: Kuskjell med poteter og erter - det er funky.
LUNSJ I OSLO: Kuskjell med poteter og erter - det er funky. Foto: Foto: Erik Hannemann

"Glasert gris" er også en høydare. Det går an å beskrive den som en ultraelegant utgave av pulled pork.

Kanskje er det misvisende, men den har den fabelaktige saftigheten, mørheten og de intense smakene man kan vente seg. Og i tillegg kommer elegansen - den som alltid glimrer med sitt fravær når langkokt gris serveres. Men, ikke på stilsikre Lille B. Her serveres den med salat og karse.

Vi må også spandere noen ord om brødet. Kvaliteten på brødet sier alltid noe om restauranten. Og her får du faktisk brød i verdensklasse. Det knasende, luftige brødet er faktisk verdt en tur til Solli Plass alene.

LUNSJ I OSLO: Er dette Oslos mest elegante servering av gris?
LUNSJ I OSLO: Er dette Oslos mest elegante servering av gris? Foto: Foto: Erik Hannemann

Om du bare er litt sulten eller lommeboka ikke tillater store utskeielser kan du stikke innom, ta én rett og kose deg med det fabelaktige brødet (som uansett vil gjøre deg mett nok).

All maten kan beskrives som frisk, lekker og innbydende. Sammensetningene er delikate og elegante.

Den dansk-nordiske stilen skinner igjennom ved anretning, valg av ingredienser og presentasjon. Å spise på Lille B er et deilig møte med kontinentalkreftene.

LUNSJ I OSLO: Brødet på Lille B er verdt turen alene.
LUNSJ I OSLO: Brødet på Lille B er verdt turen alene. Foto: Foto: Erik Hannemann

Med den høye kvaliteten på mat og service er det lite å si på prisen. Rettene koster fra KR 155,- til 190,-. Det er kanskje lite å spise bare en (selv om brødet også metter).

Du får desto mer ut av å kjøre full pakke. Dersom du betaler KR 645,- får du fritt velge fem retter. Da får mye får penga, men det er ikke sikkert du trenger all denne maten til lunsj. Dilemma.

Det er dog av typen dilemma jeg liker. Nedenfor ser du menyen.

LUNSJ I OSLO: Lille B på Solli Plass lager Nordisk mat på forbløffende framagende vis.
LUNSJ I OSLO: Lille B på Solli Plass lager Nordisk mat på forbløffende framagende vis. Foto: Foto: Screenshot av webside

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning