Oppskrift på sjokoladekake

Denne kaka blir du forelsket i

Sjokoladekaker blir ikke bedre enn denne.

VERDENS BESTE: Dette er så god en sjokoladekake kan bli.
VERDENS BESTE: Dette er så god en sjokoladekake kan bli. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Denne oppskriften på sjokoladekake er kanskje den beste som finnes.

Og ønsker du et mykt, varmt og velduftende akkompagnement til de tradisjonelle julekakene, er det denne sjokoladekaka du skal velge.

I sommer ble jeg forelsket. Igjen. Denne gangen var det i en dame som døde for nøyaktig fem år siden, i 2004. Og det var kjærlighet vet første blikk den sommermorgenen i juni ved postkassene.

Hun het Jula Child. Damen er et ikon i Amerika. For nordmenn som ikke kjenner henne kan fenomenet Julia Child enklest forklares med at hun er Amerikas svar på Ingrid Espelid Hovig, skjønt det antakelig er Ingrid som er Norges svar på Julia Child.

The Grand Lady, 188 cm på strømpelessen, ble kjent for å introdusere det franske kjøkkenet for det amerikanske publikummet. Hennes kulinariske reise begynte i Paris. Mens hennes mann jobbet i diplomatiet brukte Child tiden på å lære seg det franske kjøkkenet å kjenne.

Les også: - Mine ti beste kokebøker

Les også: Slik blir risottoen perfekt

Hun begynte på den berømte matskolen Le Cordon Bleu. Her ble hun kjent med de berømte kokkene som hun senere brukte som privatlærere (blant andre Max Bugnard).

Hennes TV-kariere begynte i 1963. Programmet het "The French Chef". Ti år senere var hun fortsatt i TV-ruta og hadde mottatt en masse priser, blant annet en Emmy i klassen "Educational TV".

I disse dager er Julia Child aktuell igjen. Takket være Hollywood. Filmen Julia and Julia er filmen om hennes liv og det er selveste Meryl Streep som har hovedrollen.

Hennes berømte bok - den med sjokoladekake

Den mest berømte boken "Mastering the Art of French Cooking" kom ut i 1961. Og det var altså denne som en gang på forsommeren deiset ned i postkassa mi. Det var en sjelden solfylt morgenstund, og når jeg sto der barføtt og bladde i boken lurte jeg på hva i all verden jeg skulle med en bok om fransk matlaging nå - på sommeren!

Fransk mat er best på høsten, vinteren og våren, synes jeg. Ikke om sommeren. Det er sikkert mange som ikke er enig med meg, men sånn har fransk mat blitt for meg. Det var altså før jeg fikk denne boken. Boka er proppfull av gode oppskrifter som dog kan virke litt omstendelig beskrevet. Du lærer deg imidlertid raskt å ta noen snarveier som ikke forringer resultatet.

En av Julia Childs egne favorittoppskrifter er "Chocolate Almond Cake". Oppskriften nedenfor er temmelig lik originalen, kun med få justeringer fra min side.

Jeg håper du også vil oppnå kjærlighet ved første bit.

Her finner du 5 .000 oppskrifter du kan kose deg med!

Christopher Sjuve

Sjokoladekake med mandler (Julia Childs favorittkake)

Dette er en Julia Childs berømte sjokoladekake. Den skal være litt myk i midten og er et lite eventyr.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 ss Rom

120 g Sjokolade

100 g Smør

100 g Sukker

3 stk Eggeplomme

3 stk Eggehvite

1 ss Sukker

1 klype Salt

50 g Mandler

2 dråpe Mandel

50 g Mel

100 g Sjokolade

5 ss Smør

2 ss Rom

Mandelflak

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning