KOKOS:

Nøtt til å like

Kokosnøtten er hard å knekke, men jammen, så mye godt det kommer ut av den!

Kokosnøtt er en smakfull ingrediens i asiatiske gryteretter og supper, såvel som i kaker og drinker.
Kokosnøtt er en smakfull ingrediens i asiatiske gryteretter og supper, såvel som i kaker og drinker. Foto: Foto. 123.rf.com
Publisert Oppdatert
Kokosmelk og ananasjuice er hovedingrediensene i den klassiske drinken pina colada.
Kokosmelk og ananasjuice er hovedingrediensene i den klassiske drinken pina colada. Foto: Foto: istockphoto

Kokos er kanskje råvaren fremfor noen som gir de aller sterkeste assosiasjonene til drømmeferie i tropene. Til bastskjørt, calypsomusikk, paraplydrinker, hvite strender og (kokos)palmesus.

Rolling coconut?

Som turist prøver en kanskje å klatre opp kokospalmen, som kan bli opptil 30 meter høy. Det er ikke bare bare. Det oppdaget turisten og gitaristen Keith Richards til det fulle da han falt ned fra en på Fiji. Som resultat av skadene han fikk, måtte Rolling Stones gjøre et avbrekk i en verdensturné.

I noen deler av verden overlates kokosnøtt-plukkingen til noen mindre og mer smidige typer enn Keith Richards - apekatter! I det sydlige Thailand er det til og med egne skoler for å trene opp apene, og det arrangeres årlige konkurranser for å finne ut hvem som er raskest.

Det er grønne, umodne kokosnøtter som blir hentet ned. Årsaken er at væsken inni nøtten - eller steinfrukten som kokosnøtt egentlig er - da er på sitt beste og meste. Men de av oss som har drømt å drikke tykk kokosmelk rett fra nøtten, for deretter å prøve det, er nok blitt skuffet. Det er kokosvann.

Kokosnøtter på norgestur

Når kokosnøttene er blitt brune, faller de ned av seg selv. Noen stryker deretter til sjøs, og ved hjelp av havstrømmer kan enkelte nøtter komme seg så langt som til norske farvann.

Heldigvis får flesteparten av kokosnøttene transporthjelp, slik at også vi her nord kan knaske på deilig og ferskt kokoskjøtt en gang iblant. Mest sannsynlig er kokosnøttene vi spiser fra Elfenbenskysten og fra ulike land i Mellom-Amerika. Det er herfra Norge importerer mest.

Hard å knekke

Når en skal kjøpe kokosnøtt, så rist i vei. Om det skulper, så kjøp. Nøtter som fortsatt inneholder litt vann har best kvalitet. Det sier Junie Kovacs, kokekursholder i Thailand og i Norge.

De som har prøvd, vet at det er en liten utfordring å knekke nøtten, spesielt hvis en ønsker å dele den i to. Det finnes en god del "gode" metoder som anbefales, men det beste er nok å lete frem sagen. Ved å sage av bare toppen på nøtten, så har en et eksotisk glass til piña colada og andre kokosdrinker. Dersom det ikke er så farlig at nøtten går i flere biter, kan en putte den i to brødposer, og gi den et hardt kakk med hammer eller kaste den mot hardt underlag utendørs.

Om en vil ta vare på kokosvannet, så skru inn skrujern i ett av "øynene" på nøtten først, og hell ut. Når nøtten er knust, skyll bitene og frigjør kjøttet fra skallet med en kniv. Skjær vekk det tynne, brune laget som sitter igjen. Spis kokosen i biter eller lag frisk kokosmasse ved å raspe med rivjern eller kjøre i blender.

KOKOSSUPPE: Det er mange som har lagt sin elsk på den thailandske suppen tom kha gai.
KOKOSSUPPE: Det er mange som har lagt sin elsk på den thailandske suppen tom kha gai. Foto: Foto: Astrid Hals/frukt.no

Kremet karri

Men produktene kokosmasse, kokosmelk og kokoskrem er mye mer tilgjengelig og enkle å bruke enn hele nøtter.

Kokosmasse, hovedingrediens i norske kokosmakroner, er ganske enkelt revet og tørket kokoskjøtt. Kokoskrem blir laget ved å blande revet kokosnøtt med varmt vann eller melk. Den tykkere kokosnøttkremen er det laget som danner seg på toppen av kokosmelken når den blir satt til kjøling. Begge blir brukt om en annen til thailandske og også en del indiske karriretter med en kremet konsistens. Om en ikke har noen av delene for hånden, kan en bruke kokosmasse bløtlagt i litt varmt vann. Massen kan også brukes til panering. (Sjekk ut oppskriften kokospanert breiflabb lenger nede)

Kokosfett er et annet spiselig produkt fra kokosnøtten. Det blir brukt til baking, steking og fritering.

- Kokosolje er usunt

Bakdelen med kokos er at det inneholder mye usunt fett. Ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i dinkost.no, gjelder dette også extra virgin kokosolje - en olje som helsekostbransjen snakker varmt om.

- Fettet i kokos inneholder spesielle fettsyrer som ikke er kolesteroløkende - ja. Men det er utvilsomt mest av det usunne fettet, sier Arsky.

Men av og til må en kunne unne seg noe virkelig godt, uten tanke på hva som er sunt og usunt. Oppskriftene på middagsretter, kaker, desserter og drinker bør kunne friste Keith Richards og andre kokos-elskere.

MIDDAGSRETTER:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning