Ukens beste vinkjøp

Vinskatt fra Toscana

Halvt norske Bibi Graetz lager gode rødviner like utenfor Firenze.

CASAMATTA: Ordet Casamatta på italiensk betyr galehus.
CASAMATTA: Ordet Casamatta på italiensk betyr galehus. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Nå når det er blitt både mørkt og kaldt over det ganske land, er det godt med en kraftig rødvin til skikkelig kjøttmiddager. Av og til er det også greit med et avbrekk og en virkelig god fiskemiddag. Da kan vi by på et både godt og rimelig alternativ til sancerre. Men det er rødvin som står på tapetet denne gang, og en rødvin som ikke er av det kraftigste slaget, men som du kan drikke til mye av den maten vi spiser mest av.

Del

Vi skal til Toscana, og i åsene like utenfor Firenze finner vi den karismatiske vinmakeren Bibi Graetz. Han har både norsk mor og norsk kone, og har vært portrettert på TV 2 i serien hvor Øyvind Fjeldheim besøkte nordmenn i utlandet. Men nok om det. Her skal det handle om vin.

Graetz er nemlig en veldig god vinmaker, og de beste vinene hans har fått glimrende anmeldelser fra ledende vinanmeldere i utlandet. Men så koster også disse vinene hundrevis, og i enkelte tilfeller tusenvis av kroner. Vi skal imidlertid være litt mer beskjedne, og anbefaler den rimeligste rødvinen fra Graetz. Den er god den også, spesielt til en pris på nøyaktig en hundrelapp.

Casamatta 2009, vnr 5905001, kr 100, 84 poeng.

Dyp rød med hint mot fiolett. Sursøt duft av mørke kirsebær med innslag av krydder og lakris, samt et hint av urter. Middels fyldig med kjølig frukt, frisk syre og en ikke så verst lang ettersmak med fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, og vinner trolig lite eller ingenting på å lagres. Selv om den er ganske slank og saftig i stilen, er det også nok struktur til at den er en god matvin. Den passer til mye av det vi spiser mest, nemlig pizza, pasta og kylling. Om du liker rødvin til fisk, er denne vinen et godt valg.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Pizza fire årstider

Lasagne med torsk

Kyllinggryte med tomat og kikerter

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Mye smak for lite penger

Billig dolcetto

Rimelig alternativ til chablis

Billigere enn amarone

Økologisk rioja

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning