Vin til kalkun 2015

Dette skal du drikke til kalkun

Tilbehøret er i stor grad bestemmende for om du skal velge hvitt, rødt eller noe annet.

VARIER ETTER TILBEHØR: Hvitt, rødt eller bobler.
VARIER ETTER TILBEHØR: Hvitt, rødt eller bobler. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Mens vi i Norge gjerne spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften, ser vi til England og USA når vi skal stelle i stand et festmåltid på nyttårsaften. Kalkun er ofte førstevalget, men mange velger også reinsdyrfilet. Om du trenger tips til hva du skal drikke til reinsdyret, eller for den saks skyld lammefilet/carré, går du sjelden feil med en av disse rødvinene:

Domaine d'Andézon 2014

OMA Langhe Nebbiolo 2012

Ch. Musar 2008

Men det var den store fuglen det først og fremst skulle handle om her.

Hvitt til waldorfsalat

Selve kalkunkjøttet er ganske nøytralt og ikke spesielt utfordrende hva gjelder vin, så du kan drikke både hvite og røde viner til.

Om du vil ha waldorfsalat som tilbehør, passer det best med en hvitvin, gjerne en litt fyldig en med svakt eikepreg, f.eks. en hvit burgunder. Holder vi oss ved waldorfsalaten, kan du også drikke champagne, en som er litt rik i stilen og med høyt innhold av pinot noir. Hvitvin og champagne passer også fint om du serverer stekte epler til kalkunen.

Rødt fra lett til kraftig

Blant rødviner er røde burgundere et godt valg til kalkun, hvis du sløyfer waldorf og ellers ikke velger altfor søtt, kraftig eller spicy tilbehør.

Går du opp et knepp eller to på tilbehøret, med svisker og kraftig, brun saus, trenger du en rødvin med litt mer trøkk og fylde, f.eks. en côtes-du-rhône. Og går du virkelig overbord med portvinssaus, søtpotetgrateng toppet med marshmallows, samt spicy chorizo i stuffingen, da trenger du en skikkelig kraftig rødvin med uttalt sødme, f.eks. en valpolicella ripasso.

Anbefalte viner med nærmere omtale finner du nedenfor.

Kalkunoppskrifter

Kalkun kan lages på mange forskjellige måter, og her har du fire oppskrifter på kalkun med forskjellige typer tilbehør og stuffing. Vi har også tatt med tre oppskrifter på stuffing til kalkun fra Wenche på God morgen Norge.

Klassisk kalkun

Stekt kalkun med kastanjefyll

Helstekt kalkun med kirsebærstuffing og portvinssaus

Kalkunfilet på partyseng

Tre typer stuffing til kalkun

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning