Vin til julematen 2018

Vin til julematen

Disse vinene passer til svineribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

TIL JULEMAT: Disse vinene skulle dekke det aller meste.
TIL JULEMAT: Disse vinene skulle dekke det aller meste. Foto: Arnie Stalheim
Publisert

Selv om det er mest vanlig å drikke øl og akevitt til den tradisjonelle julematen, er det stadig flere som vil ha vin. Det kan være fordi man rett og slett ikke liker øl og akevitt, men også fordi man mener å finne bedre kombinasjoner av mat og drikke når man velger vin.

Vi skal i det følgende ta for oss tre av de mest tradisjonelle julemiddagene, svineribbe, pinnekjøtt og lutefisk, og hvilke viner som passer til dem. Nærmere omtale av vinene finner du nederst i artikkelen.

Da polet opererer med ganske tidlig frist før jul for å bestille viner fra bestillingsutvalget, har vi kun valgt ut viner fra polets basisutvalg, så er du sikker på at du finner vinene i hyllene på de fleste polutsalg.

Vin til svineribbe

Det går an å drikke både røde og hvite viner til svineribbe. Felles for vinene bør være at de har god fruktsødme for å stå opp mot det kraftige tilbehøret til ribben, og frisk syre for å rense opp i fettet.

Blant de røde vinene nevnes ofte barbera og pinot noir som gode valg, og sistnevnte er blant våre utvalgte viner i en versjon fra New Zealand. Vi har droppet barbera, og heller valgt en chianti som vårt andre alternativ blant de røde vinene, da vi synes det passer vel så godt til ribbe som barbera.

Blant de hvite vinene synes det å være stor enighet om at riesling er tingen, og vi har derfor tatt med en tysk riesling blant våre anbefalte viner.

Vin til pinnekjøtt

I likhet med svineribbe, kan du drikke både rødvin og hvitvin til pinnekjøtt. Her dropper vi chianti, men holder fast ved pinot noir og riesling, og du kan bruke de samme vinene som vi anbefaler til ribbe.

Vi tar også med at den pinot noiren vi allerede har nevnt til både ribbe og pinnekjøtt, også passer til kalkun. En svært anvendelig vin der, altså.

Vin til lutefisk

Når du skal sette vin til lutefisk, kan tilbehøret være en utfordring. Brunost og sirup lar seg ikke kombinere med vin, så styr unna det. Ertepuré, bacon og sennep går derimot greit, selv om det spriker i litt forskjellige retninger. Lutefisk med tilbehør er hverken typisk hvitvins- eller rødvinsmat, og da faller man ofte ned på musserende.

Vi har derfor tatt med en champagne blant våre anbefalte viner, samt en crémant de bourgogne, hvis du vil ha noe rimeligere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning