Vin til desserter og kaker

Søte julegaver

Et glass portvin eller annen god dessertvin sørger for skikkelig julestemning.

SØTE JULEVINER: Disse tre vinene skulle dekke det aller meste av desserter, kaker og annet knask i julen.
SØTE JULEVINER: Disse tre vinene skulle dekke det aller meste av desserter, kaker og annet knask i julen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Lurer du på hva du skal drikke til den tradisjonelle julematen, må du bare få med deg våre gode vinanbefalinger til ribbe og pinnekjøtt. Og har du lyst på en lettere dessert innimellom all den tunge julematen, for eksempel en frisk fruktsalat, bør du lese vår test av moscato d'asti.

Men her skal det altså handle om søte viner som passer til juledesserter og annet søtt. Søte viner er ikke akkurat det som står øverst på listen hos Ola og Kari Nordmann.

Det selges riktignok endel asti og portvin her i landet, mens sherry, madeira og søte hvitviner går det svært lite av.

Om det er prisen eller smaken som holder folk borte, er ikke godt å si. Men vi vil gjerne slå et slag for disse vinene; de er nemlig veldig gode. Og ikke bare kan du handle dem inn til deg selv; de er også flotte julegaver.

Tilgjengelig på polet

I og med at vi er så tett oppunder jul, rekker du ikke å gå via bestillingsutvalget. Vi har derfor fokusert på viner i basisutvalget, eller de i bestillingsutvalget som også er tatt inn i mange polutsalg over mesteparten av landet.

Utvalget av madeira og sherry er svært dårlig, så vi har havnet på tre viner: en tokaji, en recioto della valpolicella og en portvin med lett lagringspreg.

Ideelt sett skulle vi hatt en madeira til karamellpudding og kanskje de syv slagene, men de tre vinene vi har valgt ut dekker alt det andre.

Dekker det meste

Tokaji er førstevalget til multekrem. Vinen er også god til tørket frukt, som fiken og dadler. Den gjør også en brukbar figur opp mot nøtter og småkaker. Recioto er veldig godt til riskrem med rød bærsaus. Vinen sitter også godt til alt som har med mørk sjokolade å gjøre: delfiakake, sjokoladefondant, brownies, konfekt etc.

Svisker og rosiner går også godt til recioto. Portvinen takler alt det recioto gjør, men er i tillegg bedre egnet til fiken og dadler, samt småkakene. Alle de tre vinene er også gode til blåmuggoster. Nærmere omtale av de tre vinene finner du nedenfor.

Her er noen gode oppskrifter på juledesserter og litt annet knask:

Riskrem

Multekrem

Karamellpudding

Julekaker

Delfiakake

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning