Test av soave

Fruktige italienere

De nord-italienske soave-vinene er både friske og fruktige, og er veldig gode til sjømat. Vi har testet og presenterer de fem beste.

TIL SJØMAT: Soave er gode allround-viner til det meste av fisk og skalldyr.
TIL SJØMAT: Soave er gode allround-viner til det meste av fisk og skalldyr. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vi er på tampen av sommeren, og det betyr tampen av hvitvinssesongen. Det er en glimrende anledning til å drikke noen siste flasker med chablis eller tysk riesling. Eller hva med å prøve en italiensk hvitvin?

Italienske hvitviner har alltid levd i skyggen av sine mer velansette røde slektninger. Her i Norge har vi virkelig fått dilla på italienske rødviner de senere årene, og Italia er nå rødvinsland nummer én på polet. Hvitvinene fra støvellandet må dog enn så lenge innfinne seg med å ligge bak de tyske og franske, men de er i fin vekst.

Mens hvitviner fra de sørlige delene av Italia ofte kan virke litt plumpe og ufriske, sørger det kjøligere klimaet lenger nord for mer friskhet i vinene. En typisk eksponent i så måte er soave. Distriktet Soave er nabo med det mer kjente rødvinsdistriktet Valpolicella, og de ligger begge i fylket Veneto, omtrent midtveis mellom Verona og Gardasjøen.

Garganega

Hoveddruen i soave-vinene er garganega (uttales med trykk på andre stavelsen: garGAnega), men det er også tillatt å bruke opptil 30% chardonnay, pinot bianco eller trebbiano di soave. At en vin har betegnelsen Classico i navnet, betyr at den er fra den opprinnelige sonen, hvor man regner med at forutsetningene er best for å lage god vin. Men som vi aldri blir leie av å påpeke: Produsenten har ofte vel så mye å si for kvaliteten på vinen som dyrkningsstedet for druene.

Står det Superiore på etiketten, vil vinen ha et litt høyere minimumsnivå for alkohol og den skal også lagres litt lenger før den sendes ut på markedet. Soave er i de fleste tilfeller ganske tørre viner, men noen kan ligge i grenselandet mot halvtørt. Det finnes også søte viner, laget på tørkede druer, og de heter recioto di soave.

På polet finner vi nå ganske mange soave, og da vi skulle teste, hadde vi behov for å begrense oss litt. Vi bestemte oss for tørre viner i prisklassen 100-150 kroner, fra både basis og bestilling. Med utgangspunkt i dette, vurderte vi tidligere smaksnotater, anmeldelser i inn- og utland, samt i hvilken grad produsentene har levert bra kvalitet over tid. Da kom vi frem til en liste på 13 viner, som ble testet. De fem som kom best ut, finner du listet opp nedenfor.

Gode til sjømat

Tørr soave på det nivået vi presenterer i denne testen, er veldig gode viner til det aller meste av fisk og skalldyr, bare du styrer unna de aller sterkest krydrede asiatisk-inspirerte rettene. Salater og grønnsaksretter passer også godt til soave. Du kan også bruke disse vinene som aperitiff eller "terrassevin". Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinene:

Risotto med havets frukter

Lettsalta torsk med sydlandsk smak

Risotto med blåskjell

Skal du ha jordbær eller frisk fruktsalat til dessert, må du bare prøve en Moscato d'Asti.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning