Rosévin

Den beste rosévinen er blant de billigste!

Her er fem fruktige roséviner.

ROSÉVIN: To franske, én italiensk, én tysk og én østerriksk.
ROSÉVIN: To franske, én italiensk, én tysk og én østerriksk. Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Roséviner fra Provence og andre steder i Sør-Frankrike er veldig populære, noe denne anmelderen har vanskelig for å forstå.

Disse vinene lages ofte på druer som i utgangspunktet har lavt syreinnhold. Kombinerer du dette med det varme klimaet, får du syreslappe, ufriske viner, som er på grensen til kvalmende.

Nei, da er det bedre å dra til kjøligere klima, og druer med høyere naturlig syreinnhold. Det lages veldig gode og friske roséviner på pinot noir, både i Sancerre i Frankrike og flere steder i Tyskland. I de nordlige delene av Piemonte i Italia bruker man nebbiolo-druen til å lage skikkelig friske og fine roséviner.

Roséviner

Nedenfor finner du nærmere omtale av fem forskjellige roséviner vi har plukket fra basisutvalget på polet. Ioppa fra Piemonte topper listen med en svært vellykket rosévin laget på nebbiolo. Pent priset er den også.

Vi har tatt med flere viner på laget: pinot noir, en frisk og tørr vin fra Bourgeois i Sancerre, og en mer sødmefull variant fra Leitz i Rheingau.

Pinot noir finner du også i Meinklang sin vin fra Østerrike, iblandet litt zweigelt. Denne vinen er litt outsider i denne sammenheng, da den både er biodynamisk og perlende. Til slutt skal de som liker sørfranske roséviner også få tilfredsstilt trangen. La Falaise Blanche er en ganske enkel vin, men ren og frisk, og ikke minst billig.

Ingen av disse vinene er det vi kan kalle lagringsprosjekter. Drikk dem nå i sommer, når de er friske og fruktige.

Rosévin og mat

Da rosévin på sett og vis ligger et sted mellom hvitvin og rødvin, er det nyttig å tenke slik også når du skal velge mat som passer. Det er ingenting i veien for å bruke rosévin til fisk og skalldyr, eller til rødt kjøtt, men det optimale er ting som kylling og tunfisk, gjerne i salater.

Hva med å lage en god cæsarsalat med kylling, eller kanskje en salade niçoise? Vitello tonnato og paella er også retter som passer glimrende sammen med rosévin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning