Test av rom

- Søtlig smak av maling, lim og papp

Historisk bunnotering i våre store test av rom - men også noen topper.

Test av rom
Test av rom Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

I løpet av de siste ukene har vi testet både whisky og gin. Nå har turen kommet til selveste sjørøverdrikken: rom.

Kvalitetsmessig var dette en broket forsamling. Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best, og på topp finner du Bacardi 8 Años med 87 poeng.

På bunnen finner du Stroh 60 og Stroh 40. Begge to med ett poeng. Akurat det har aldri skjedd før, så her kan vi trygt si at disse ikke falt helt i smak hos testerene.

Utvalget

Vi tok utgangspunkt i de tyve mest solgte typene. To fikk vi ikke tak i og en var korket. Da står vi igjen med 17 typer i denne testen. I testen er det kun et par lyse lyse typer. Resten er mørke. Disse er vanskelige å sammenligne, derfor har de først og fremst blitt vurdert etter individuell kvalitet.

Testet blindt

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Vi har fått noen synspunkter på at vi lar vinkelnere teste brennevin. Derfor presiserer vi: Begge våre testere har lang erfaring i brennevinssmaking.

I tillegg har begge sommelierutdannelse, der brennevin blir minst like mye vektlagt som vin.

Fakta om rom

Rom er et destillat av sukker, enten sukkerrør eller melasse. Den finnes i hvit/blanco, gold, sort, anejo (lagret på eikefat) samt krydrede versjoner. De fleste produsentene finnes i og rundt Kariba, selv om andre regioner også lager rom.

Hvit rom destilleres hovedsakelig i kolonneapparater, og er en forholdsvis nøytral og lett romtype med klar farge. Hvit rom kan selges ulagret, eller den kan lagres på eikefat i mange år. Da utvikler den en gyllen farge og tar opp aromastoffer fra fatlagringen.

Brun rom destilleres alltid i pot still-apparater og lagres deretter på eikefat fra 6 til 12 måneder og opp til 15-20 år for de eldste variantene.

Skal du lage drinker med rom i foreslår vi at du tar en kikk på vår utmerkede Mojito med appelsin, eller kanskje du har lyst til å lage en skikkelig god Rum Runner?

Produsentland

PUERTO RICO : Øya Puerto Rico er verdens største produsent av lyse romtyper. Rom fra Puerto Rico er lett og meget rund.

CUBA : Havana Club er ansvarlig for all produksjon av rom på Cuba. Rom fra Cuba er ikke helt ulik rom som produseres på Puerto Rico. Denne typen er generelt lett og rund.

JAMAICA : Rom fra Jamaica er i stor grad mørk og aromatisk, med noen få unntak.

JOMFRUØYENE : Det statlige destilleriet på øya St. Croix produserer rom under navnet Cruzan. Den er noe kraftigere enn rom fra Puerto Rico, men klassifiseres likevel som lys rom

BARBADOS : Mest kjent er Mount Gay. Det meste er destillert i Pot Stills og har en nøytral karakter.

DEMERARA : Oppkalt etter en elv i Guyana. En kraftig rom som for det meste blir solgt i bulk til England. Der blir den tappet og solgt videre under andre merkenavn.

TRINIDAD & TOBAGO : Lys og lett rom, hovedsakelig produsert i Coffee stills. Angostura, mest kjent for sin bitter, er en av de største produsentene på Trinidad.

Kilde: Wikipedia og Bartender.no

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Oppskrift på Chili & mojitokonfekt

Billig og god høstvin

Hva kan du om Whisky?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen