Test av rødvin til torsk

Rødvin til skrei

Det er tid for skrei, og vi har testet rødviner som passer til denne fantastiske råvaren.

LITE GARVESTOFFER: Til torsk vil vi ha rødviner med lite garvestoffer, noe vi finner i barbera og valpolicella.
LITE GARVESTOFFER: Til torsk vil vi ha rødviner med lite garvestoffer, noe vi finner i barbera og valpolicella. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Torsk er i seg selv ganske sart og delikat i smaken, og derfor betyr tilbehøret desto mer når du skal velge en vin som passer. Serverer du fisken på ganske tradisjonelt vis, uten lever og rogn, men med kokte poteter, gulrøtter og smeltet smør, eller eventuelt en smørbasert saus som sandefjordsmør eller beurre blanc, bør du velge en tørr hvitvin, f.eks. en chablis eller en tysk riesling.

Mange liker rødvin til skrei med lever og rogn, men leveren og rødvinen skaper sammen en ubehagelig metallisk smak i munnen. Du bør lese vår artikkel om hvorfor det passer best med et lyst og sterkt øl til denne varianten av skrei. Der kan du også lese om hvordan du kan gjøre torsken mer rødvinsvennlig.

Norditalienske rødviner

Om du skal ha rødvin til torsk eller annen hvit fisk, skal du være på utkikk etter viner som ikke er altfor kraftige og heller ikke for eikepregede. Men det viktigste er kanskje at vinen har relativt lite garvestoffer (tanniner). Det finnes mange viner som passer innenfor disse kriteriene, men vi har vært på utkikk etter viner som leverer god kvalitet til moderate priser, og da havner vi lett i Nord-Italia.

Barbera og valpolicella svarer begge på tiltalen. Vi tok også med franske beaujolais. Prisområdet ble satt til 100-150 kroner, og vinene måtte være tilgjengelig i polets basissortiment. Som vanlig gjorde vi et utvalg av viner vi tidligere har hatt god erfaring med eller som har fått gode anmeldelser i inn- og utland. Da endte vi til slutt opp med ni barberaer, åtte valpolicellaer og én beaujolais. De fem beste finner du anmeldt nedenfor.

Torskeoppskrifter

Når du skal tilpasse torsk til rødvin, er det viktig å velge både riktig tilberedningsmetode og riktig tilbehør. Her er oppskrifter på noen torskeretter som passer til rødvin:

Ovnsbakt torsk med chorizo og paprikasaus

Torsk med saus av tomat, chili og poteter

Skinkeinnbakt torsk med grønne linser og soyasmør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen