Test av Crozes-Hermitage

Supre høstviner

Crozes-Hermitage er glimrende til vilt, men også flott til lammelår eller en skikkelig biff. Her er de beste under 200 kroner.

RIMELIGERE LILLEBROR: I en Crozes-Hermitage får du mye av smaken i en Hermitage til under halve prisen.
RIMELIGERE LILLEBROR: I en Crozes-Hermitage får du mye av smaken i en Hermitage til under halve prisen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Om du fremdeles er i sommerhumør, eller rett og slett bare har lyst på en fiskemiddag, må du ta en titt på våre tester av chablis og tyske rieslinger. Men det var rødvin det skulle handle om her.

Det er vel knapt noen rødviner som passer bedre til kraftige kjøttretter i mørke og kalde høstkvelder enn de fra Rhône-distriktet i Sør-Frankrike. De virkelige kanonene blant disse vinene, Châteuneuf-du-Pape i sør, samt Côte-Rôtie og Hermitage i nord, er veldig gode, men samtidig veldig dyre. En Hermitage koster for eksempel fra 300 kroner og oppover, Skal du ha en skikkelig god en ender ofte prisen over 500. Da er det godt at det også finnes et rimeligere alternativ.

Rimeligere

Crozes-Hermitage er lillebroren til Hermitage. Den er, i likhet med storebror, laget av 100% syrah, men druene dyrkes utenfor det sentrale området. Grovt forenklet kan vi si at du i en Crozes-Hermitage får 80% av smaken i en Hermitage til under halvparten av prisen. Og det er jo en god deal.

Vi bestemte oss følgelig for å finne ut hva som er de beste Crozes-Hermitage på polet, og vi satte en øvre prisgrense på 200 kroner og tok med viner fra både basis og bestilling. I tillegg baserte vi utvalget på tidligere smaksnotater, samt anmeldelser i inn- og utland. Da endte vi opp med en "short list" på elleve viner som på papiret skulle være de beste, og som vi testet. De fem beste av disse finner du listet opp nedenfor.

Kraftige kjøttretter

Vi har allerede innledningsvis hintet om at Crozes-Hermitage passer til kraftige kjøttretter. Om det er okse, lam eller vilt, er ikke så nøye. Disse vinene er gode til alt rødt kjøtt. Og så må vi ikke glemme gryterettene. En skikkelig rustikk og kraftig kjøttgryte er innertier. Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinene:

Cassoulet

Provencalsk lammestek på potetseng

Reinsdyrmedaljong

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning