Test av chianti 2015

De beste chiantiene

Vi har testet alle chiantiene i polets basissortiment under 200 kroner. Her er de beste.

GODE CHIANTIER: Her er fem gode chiantier under 200 kroner.
GODE CHIANTIER: Her er fem gode chiantier under 200 kroner. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Toscana! For mange er denne regionen nærmest det man kan kalle selve essensen av Italia. Landskapet, arkitekturen, kunsten, maten - og selvsagt vinen.

Italiensk vin er stadig på fremmarsj i Norge, og da spesielt de røde, som kommer fra de fleste deler av landet. Men snakker vi om kvalitetsviner; de vinene de virkelige entusiastene drikker, kommer de stort sett fra Piemonte eller Toscana. Mens vi er inne på Piemonte, må du få med deg vår test av barbera. Men det var Toscana det skulle handle om her.

Sangiovese er kongen

Hvis det er én drue som virkelig er ledende i Toscana, er det sangiovese. Den er hoveddruen i både chianti, brunello di montalcino og vino nobile di montepulciano.

Tidligere brukte man en hel drøss med forskjellige druer i chianti, til og med hvitvinsdruer, men trenden går mot stadig større andel sangiovese. Det er nå også lov å lage chianti av 100% sangiovese. Mange velger likevel å blande inn mindre mengder av de lokale druene canaiolo, colorino eller mammolo. Noen bruker også litt internasjonale (franske) druer, som cabernet sauvignon, merlot og syrah.

Sangiovese har et aromabilde som kan minne om kirsebær og moreller, gjerne med islett av urter, krydder, lær, nøtter og lakris. De billige og enklere variantene av chianti er slanke, fruktige og syrlige, og passer godt til kylling, pizza og enklere pastaretter. I andre enden av skalaen finner vi riserva-vinene med høyere kvalitet og konsentrasjon, og de går godt til både okse, lam og vilt.

Klassisk fra classico

Chianti dekker store deler av det sentrale Toscana, og er delt opp i flere underdistrikter. Chianti classico regnes generelt for å være det beste av disse underdistriktene, og det strekker seg fra Firenze og sydover mot Siena. Her finner du også det største antallet produsenter på toppnivå. Dog må det sies at det også lages god vin andre steder.

14 viner til test

Vi ville gjerne finne ut hva som er de beste chiantiene i polets basissortiment under 200 kroner, og der finnes det for tiden 14 stykker, og vi har testet alle sammen. De fem beste finner du nærmere omtale av nederst i denne artikkelen. De som ikke nådde opp blant de fem beste, er disse:

  • Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva 2012, #4509001, kr 186,00 - 85p
  • Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2011, #3498301, kr 162,90 - 85p
  • Chicciolo Chianti Classico 2012, #1496001, kr 149,90 - 84p
  • Brolio Chianti Classico 2012, #69901, kr 162,00 - 84p
  • Castellani Poggio al Casone Chianti Superiore 2012, #1564701, kr 129,90 - 83p
  • Vinetti de Fiorini Chianti Superiore 2012, #9896201, kr 129,90 - 83p
  • Ricasoli Chianti 2013, #1556901, kr 139,90 - 83p
  • Castello di Farnetella Chianti Colli Senesi 2011, #3327501, kr 113,90 - 82p
  • Ruffino Chianti 2013, #66001, kr 114,90, - 79p

Chianti og mat

Som vi allerede har vært inne på, passer de enklere chiantiene til kylling, pizza og lettere pastaretter, mens de mer seriøse vinene takler et skikkelig stykke rødt kjøtt. Mellom disse ytterpunktene finner du imidlertid mange viner, og de passer fint til mye av maten i Toscana, som kalv og svin, og gjerne villsvin også.

Her er noen gode oppskrifter:

Pizza fire årstider

Lettvint lasagne

Italiensk lammestek

Helstekt indrefilet av kalv

Urte- og sitrusmarinert villsvin

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også