Test av champagne 2013

Bobler til jul og nyttår

Her er ti champagner som alle holder høy kvalitet i forhold til prisen.

FLOTTE BOBLER: Ti champagner som alle tilbyr høy kvalitet til prisen.
FLOTTE BOBLER: Ti champagner som alle tilbyr høy kvalitet til prisen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Utfordringen når man skal teste champagne, er at det finnes så fryktelig mange av dem. Selv om vi begrenser oss til basisutvalget på polet, blir det veldig mange. I de forutgående årene har vi derfor her på Klikk testet de 20 mest solgte champagnene i Norge, og det er for så vidt greit. Problemet er at vi da ikke får med veldig gode champagner som faller utenfor.

I år har vi derfor laget et utvalg med champagner som vi vet, fra tidligere smakinger, samt anmeldelser i inn- og utland, holder god kvalitet i forhold til prisen. Alle er basisutvalget til polet, så du slipper å gå via bestillingslisten, noe du ikke har tid til nå like før jul og nyttår. Så testet vi disse champagnene opp mot hverandre, og valgte ut de ti beste.

Synes du champagne blir i dyreste laget, må du få med deg vår test av cava. I romjulen kommer vi også med test av prosecco.

Alle er gode

At en champagne kommer på sisteplass i denne testen betyr derfor ikke at det er en dårlig champagne. Ta for eksempel Diebolt-Vallois på nest siste plass, som holder meget god kvalitet til en moderat pris. Det relativt lille spennet mellom laveste og høyeste poengsum (88-92) reflekterer også at vi har vært kresne i utvalget. Vi har luket bort alt skvipet, og vi har samtidig ikke tatt med de veldig dyre luksus-champagnene, som f.eks. Dom Perignon. Da får vi en kompakt poengskala.

Noen vil kanskje savne noen av de store navnene. Det er ikke noe i veien med kvaliteten på vinene deres, men de blir fort i dyreste laget sammenlignet med andre viner, og derfor faller de utenfor.

Anmeldelser av alle de ti champagnene finner du nederst i denne artikkelen.

Forskjellige bruksområder

De forskjellige champagnene har også noe forskjellige anvendelsesområder. Claude Cazals, Pierre Péters, Diebolt Vallois og Guy Charlemagne er alle gode som aperitiff, og kan også brukes til lettere retter av fisk og skalldyr, og selvsagt fingermat. I den andre enden av skalaen finner vi Paul Bara og Besserat de Bellefon, som er rike champagner som er gode til mat, det være seg sjømat med rike sauser, eller lyst kjøtt, som kylling med kremet sopp eller kalv med sjysaus. Resten av vinene ligger mellom disse ytterpunktene.

Lurer du på hvilke viner du skal servere til den tradisjonelle norske julematen, må du få med deg de gode tipsene her:

Vin til ribbe

Vin til pinnekjøtt

Vin til lutefisk

Vin til rakfisk

Har du tenkt å gi bort vin i julegave, så må du få med deg disse gode tipsene:

Julegaveviner

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også