Test av cava, prosecco og crémant

Den billige cavaen er faktisk et veldig godt valg!

Vi har plukket ut de beste musserende vinene til under 200 kroner.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Blindtest av 15 musserende viner, mai 2016.

Testpanelet

Cathinca Dege – sommelier, faglærer ved Norges Vinkelnerutdanning, ekspert for Maison Mat & Vin.

Liora Levi – sommelier, norsk og nordisk mester, ekspert for Maison Mat & vin.

Arnie Stalheim – gründer av Art of taste og vinekspert for bl.a. Klikk.no

Alle vinene er smakt blindt - smakerne fikk ikke hvilke viner de smakte på før etter at de var ferdige med smaksnotatene. All smaking/testing er utført på samme dag av alle testere samtidig.

I 2015 drakk vi over fire millioner liter musserende vin. Champagne har de fineste og dyreste boblene, men i denne testen ser vi på viner opp til 200 kroner. 

Av musserende vin er det cava fra Spania, prosecco fra Italia og crémant fra Frankrike, som selger mest i Norge. Prosecco selger klart mest, over to millioner liter alene, ifølge Vinmonopolet.

Fire over 80

Vi har testet fem av hver type musserende vin, for å finne de beste valgene.

Utvalget i testen består av nyheter, anbefalinger og bestselgere. Kanskje kan du finne noe annet her enn det du pleier kjøpe?

Fire av 15 viner får 80 poeng eller bedre: vår testvinner totalt, crémanten Ligier Crémant de Jura, får 82 poeng, og tillegg crémanten Champalou Vouvray Brut, en prosecco, Giol Prosecco Spumante, og en cava, bestselgeren Soler Jové.

Til å teste vinene samlet vi tre svært erfarne vinsmakere, sommelierene Cathinca Dege og Liora Levi og vinekspert Arnie Stalheim. Karakterene gjenspeiler snittet av deres vurderinger. 

Overraskende testvinner

Tross noe uenighet om et par av vinene, er panelet ganske samstemte om de beste. Om tetsvinneren Ligier, som får mest poeng, sier panelet blant annet: "rik duft av moden gul frukt, brød, kjeks, epler." Det er en overraskende vinner, siden området Jura ikke er kjent for crémanter.

Panelet var også litt overrasket over at de to billigste cavaene er de som kommer best ut. "Rik duft, middels syre. Assosiasjoner til friske gule og grønne epler og sitron, nybakt brød" er beskrivelsen av Soler-Jove, en av de billigste cavaene på polet.

Den dyrere Juvé y Camps Reserva får høyere poengsum av en av våre smakere, men her strides panelet.

Hva er forskjellen? 

Dette er de viktigste forskjellene på de tre typene musserende vin:

Crémant: laget på samme måte som ekte champagne, med andregangsgjæring på flaske, men kommer fra andre regioner i Frankrike. Crémant dufter av friske grønne epler, knusktørt, litt brødbakst, og er mest lik ekte champagne. Dette reflekteres ofte i prisen.

Cava: laget på samme måte som champagne og crémant, men på spanske druer i et varmere klima. Det gir vinen mer preg av solmoden frukt. Cava er likevel tørrere enn både prosecco og crémant. Cava lages for det meste i Catalonia.

Prosecco: vesentlig mer aromatisk og sødmerik enn cava og crémant, fordi her er annengangs gjæring gjort på tank og ikke på flaske. Det bevarer frukten i druen på en helt annen måte. Gjæring på tank er også rimeligere, som ofte gjenspeiles i prisen. Prosecco er den enkleste og søteste vinen av disse tre. Den blir laget nordøst i Italia, og har ofte preg av pære og melon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning