Test av billige og gode roséviner

De fem beste rosévinene til under 120 kroner

Vi har kåret en vinner, men det er ikke sikkert du er enig.

TEST AV ROSÉVIN: Langmann Schilcher Klassik 2010 kom ut på topp i testen.
TEST AV ROSÉVIN: Langmann Schilcher Klassik 2010 kom ut på topp i testen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Her er de fem beste rosévinene under 120 kroner.

Det er ikke så mange tiårene siden rosévin stort sett kom i to varianter: søte og kvalme eller magre og sure. De senere årene har vi heldigvis sett en fremvekst av mye bedre roséviner, som både er fruktige og lettdrikkelige, men samtidig har nok struktur og spenst til at de passer godt til mat. Så er da også rosévin blitt veldig populært i det siste, også i Norge.

Strengt utvalg i testen

På polet finnes det i dag omkring 330 roséviner. Dermed var vi nødt å innskrenke utvalget til testen ganske brutalt. Vi bestemte oss for å begrense oss til basisutvalget under 120 kroner. Der er det per i dag 17 viner. Basert på egne smaksnotater, tidligere tester, samt øvrige anmeldelser i inn- og utland, reduserte vi dette til en " shortlist" på tolv viner, som ble testet, og de fem beste av disse finner du anmeldt nedenfor. Her er forresten de beste rødvinene under 120 kroner.

En liten advarsel er kanskje på sin plass. Vinneren, Langmann Schilcher Klassik 2010, har veldig frisk syre. Liker du chablis og tyske rieslinger, burde ikke dette være noe problem. Ellers bør du kanskje velge Santa Carolina isteden.

Hvilken mat?

De fleste roséviner er gode å drikke uten mat, det være seg som aperitiff eller "terrassevin". Men de er også gode matviner, men til hvilken mat? Siden rosévin ligger mellom hvitvin og rødvin, er det ganske naturlig å se seg om etter mat som ligger et sted mellom hvit fisk og rødt kjøtt. Her er tre oppskrifter på retter som passer aldeles glimrende til rosévin:

Vitello tonnato

Salade Niçoise

Caesarsalat med kylling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning