Test av billig barolo

Kongen av Piemonte

Barolo er en av Italias beste og samtidig dyreste viner. Men går det an å få god barolo til en noenlunde rimelig penge?

MYE GARVESTOFFER: Barolo snerper skikkelig i munnen og krever derfor mat.
MYE GARVESTOFFER: Barolo snerper skikkelig i munnen og krever derfor mat. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det lages mye bra rødvin i Italia, og chianti er blant de mest kjente. Hvitvinene er kanskje ikke så kjente, men du burde ikke si nei til en frisk og fruktig soave.

Det er imidlertid barolo det skal handle om her. Den blir kalt både kongen av viner og vin for konger, og er av mange regnet som ikke bare en av Italias beste, men faktisk en av verdens beste rødviner.

Piemonte og nebbiolo

Barolo kommer fra et begrenset område rundt den lille byen Alba i Piemonte i det nordvestlige Italia. Alba ligger omtrent midtveis mellom Torino og Genoa, og det dyrkes en rekke forskjellige druer her. Men det er ingen av dem som kan måle seg med nebbiolo. Viner laget på denne druen kan ha en aldeles forførende duft med innslag av kirsebær, roser, tjære, treverk, skogbunn og trøfler.

Vinene ser ikke så fryktinngydende ut. De er faktisk ganske bleke på farve, og i motsetning til mange andre rødviner, hvor rødfarven bikker mot fiolett, vil selv en ganske ung barolo ha en farve som går mer i retning mahogni eller murstein. Men det er lett å la seg lure. Dette er nemlig svært kraftige viner med et høyt innhold av både syre og garvestoffer (tanniner), og det er altså viner som krever mat.

Det koster å være kar

Barolo er ikke det man kan kalle rimelige viner. De billigste på polet starter like under 200 kroner, og mange mener at det ikke begynner å skje noe kvalitetsmessig interessant før prisen kommer over 300. Polet har også barolo til over 2000 kroner, om du skulle se deg råd til det.

Vi tenkte likevel at vi skulle prøve å finne ut om det fantes god barolo i de laveste prisklassene, og vi ville derfor gjøre en test av viner under 250 kroner. Her finnes det kun én eneste vin i basisutvalget, så vi måtte ta med bestillingslisten, og kom da til totalt elleve viner, hvor vi fikk tak i ti av dem innen vår deadline. Anmeldelser av de fem beste finner du nederst i denne artikkelen.

Bedre enn ventet

Det er ikke til å komme forbi at kvalitetsnivået var variabelt, men de beste var faktisk ganske gode. Det var også hyggelig at det ikke var så hardhendt bruk av eikefat på noen av disse vinene. Og når en av de rimeligste vinene kom ut på topp, er jo egentlig alt bare fryd og gammen.

Barolo og mat

Som vi allerede har vært inne på, er barolo typiske matviner. Når de er unge, trenger de å matches med kraftige kjøttretter, men etterhvert som de lagres og modnes og får slepet av seg de verste kantene, kan du bruke dem til lettere mat, som f.eks. risotto. Her er noen gode oppskrifter på retter som passer til vinene:

Klassisk lammelår

Reinsdyrmedaljong

Biffgryte fra Burgund

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen