Hvordan skåle

Ser du hva han gjør feil?

Han gjør to klassiske feil når han skåler.

FEIL: Denne mannen klarer ikke å skåle riktig, i følge skikk og bruk-eksperten.
FEIL: Denne mannen klarer ikke å skåle riktig, i følge skikk og bruk-eksperten. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Det er regler for god takt og tone i ethvert selskap. Kanskje aller mest i de fine middagsselskapene, men også i mindre stive sammenhenger er det regelsett som legger føringer for hva som er grei oppførsel og ikke.

Og som med de fleste skikk-og-bruk-tradisjoner, kjenner vi til reglene i varierende grad. Derfor er det lett å tråkke i salaten, og det er lett å se at andre gjør det.

- Når det skjer, er det god takt og tone å forsøke ikke å sette den andre i forlegenhet, sier skikk-og-bruk-ekspert Reidar Helliesen til Klikk.no.

Du skåler ikke med ølflaska

Så la oss like gjerne begynne der hvor du potensielt sett sitter overfor Helliesen eller en av hans likesinnede, og se hvilke feil han reagerer mest på.

- Når man utbringer en skål med vinglasset skal man skåle tilbake med vinglasset. Altså skåle med det samme type glass som den som inviterer til skålen bruker, sier Helliesen.

- Ofte ser jeg personer som tar frem de underligste ting å skåle med. Det mest groteske jeg har opplevd er når gjester skåler med ølflasker i pent selskap. Toppen av feil er når man i tillegg tar seg en slurk av ølflasken. Det blir helt feil.

Og så var det madammen som var tom for vin, da skålen ble utbragt.

- Det er en uting å stoppe selskapet fordi man selv har gått tom for drikke i glasset. Det skal man aldri gjøre!

- Mang en gang har jeg vært i selskaper der gjerne 40-50 personer venter på at en person skal få mer vin i glasset. Har man ikke vin i glasset, skal man allikevel skåle som om man hadde vin i glasset.

Skålens fem punkter

UFINT: Mange liker å klirre med glasset. - Rimelig ufint, sier eksperten.
UFINT: Mange liker å klirre med glasset. - Rimelig ufint, sier eksperten. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Når noen gjør feil

Om du er i et selskap og noen bryter med en eller flere av skikk-og-bruk-reglene, er det fristende å si ifra. For vi sier ifra for deres eget beste, gjør vi ikke? Slik at de ikke tråkker i baret en annen gang?

Vel, selv om motivasjonen vår egentlig er god, kan det oppleves vanskelig å få slike tilbakemeldinger i et selskap.

- Om noen bryter reglene, er det viktig ikke å sette vedkommende i forlegenhet. Det er ikke god takt og tone. Hvis noen for eksempel klirrer sitt glass til mitt, sier jeg ikke ifra at "slik gjør man ikke". Jeg skåler høflig og vennlig tilbake. Men jeg vil ikke ta initiativet til å klirre glass, ettersom det ikke er ansett som kutyme i finere middagsselskap med stetteglass, sier Reidar Helliesen.

Når du skal skåle i et selskap, skal handlingen bestå av fem momenter, som utføres på følgende vis:

1. Hev glasset. Du skal holde i stetten, ikke i selve glasskulen, og du skal ikke heve glasset høyere enn nesetippen.

2. Se på den du skåler med. Hold øyekontakt, ha et vennlig blikk og gjerne et lite nikk om det faller naturlig.

3. Drikk. Ta èn slurk. Størrelse bestemmer du selv, men du skal ikke lage mye lyder, slurpe, gurgle, lage store svelgelyder eller lignende.

4. Se på den du skåler med. Gjerne smile, nikke igjen.

5. Sett ned glasset.

Ikke drikk før vertskapet

De fleste av oss er kjent med en eller flere av reglene for en korrekt utført skål. Men det er enda flere ting som spiller inn.

For når er det greit å skåle? Kan man skåle med bare èn, eller er det ekskluderende? Hva med å klirre glassene sammen, er det greit? Skal man se alle i øynene etter tur?

- Det riktige er å vente på vertskapet. De inviterer til en skål når alle har satt seg og har smakt på maten, forklarer Helliesen.

- Det er ikke god takt og tone å utbringe skål før vertskapet eller på vegne av disse, med mindre du har fått rollen som toastmaster. Og husk å vente med å drikke til første skål.

Ikke klirre glass når du skåler

Er du i et selskap eller middag der drikken serveres i glass med stett, skal du ikke klirre glassene sammen. Det blir ansett som ufint.

- Er du i et ølgilde eller lignende, er det nok mer akseptert.

Det samme gjelder høyden på glasset. Altså, hvor høyt du kan løfte det.

- Ikke over nesetippen. Det er fordi glasset ellers vil blokkere blikkontakten, noe som er uheldig, sier Helliesen.

Er du i et mindre fint, men likevel lystig lag, kan du heise glasset så høyt du ønsker.

Rekkefølge på hvem du ser på, og skåler med

Alt etter hvor stort selskapet er og hvordan det er organisert, finnes det regler for hvem som skåler når. Hovedregelen er at verskapet utbringer en skål for å ønske velkommen.

- Er du vert, skal du ta et overblikk over selskapet når du utbringer skålen. Er du i selskapet, skal du først se på verten/vertinnen, deretter på kavaler/borddame, deretter i naturlig ordning.

Hvis du vil skåle med bare èn person, for eksempel borddamen din eller kavaleren din, kan du det. Og hvis du er i et stort selskap med 30-40 gjester, er det helt okei å skåle for eksempel bare på sitt eget bord.

Pakker du inn brødet i plast?

Slik kan du gjøre pølsa bedre

Hva kan du om norsk øl?

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også