Ukens beste vinkjøp

Rimelig kosevin

Denne italienske rødvinen er en skikkelig kosevin, men er også forbausende fleksibel i matveien.

ABRUZZO: Lupi Reali er laget på montepulciano-druer fra Abruzzo-regionen i Italia.
ABRUZZO: Lupi Reali er laget på montepulciano-druer fra Abruzzo-regionen i Italia. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Nå er det blitt virkelig kaldt over mesteparten av landet, og da går vel tankene lett til en kraftig viltgyte. Da kan vi by på en vin som smaker som amarone, men koster halvparten. Eller du er kanskje midt inne i julebordstimen, og begynner å få nok av tunge kjøttmiddager allerede? Da er det greit å kunne ta en pause med litt sjømat, og hvorfor ikke et billig alternativ til chablis?

Del

Av og til vil vi imidlertid bare ha et glass rødvin som ren kos, uten mat, planlegging eller annet styr. Og da er ukens vinanbefaling midt i blinken. Det er en montepulciano d'Abruzzo, hvilket vil si at den er laget av montepulciano-druer fra Abruzzo-regionen, som ligger øst for Roma og ut mot Adriaterhavet.

Lupi Reali Montepulciano d'Abruzzo 2009, vnr 5239801, kr 100,60, 84 poeng.

Dyp rød med purpur kant. Ganske spicy duft med innslag av mørke bær og et hint av urter. God fylde. Krydderpreget fortsetter i smaken med fin fruktighet, ganske frisk syre og en lang ettersmak med knapt merkbare tanniner.

På grunn av de nærmest ikke-eksisterende garvestoffene, og litt mer restsukker enn man vanligvis finner i tørre rødviner, er dette en skikkelig kosevin. Selv uten mat, er det helt minimalt med snerping. Men vinen tåler også mat, og da helst lyst kjøtt som kylling, svin og kalv, uten altfor kraftig eller fett tilbehør. Pizza og pasta går også greit. Til og med hvit fisk. Altså, i det hele tatt en ganske så anvendelig rødvin.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Ovnsstekte kyllinglår med løk og tomat

Svinefilet med italiensk smak

Pannestekt torsk med bacon- og gressløksmør

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Billig og god spansk hvitvin

"Norsk" rødvin fra Toscana

Mye smak for lite penger

Billig dolcetto

Rimelig alternativ til chablis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning