Polslipp november 2015

De beste vinkjøpene i november

Polet lanserer nyhetene for november og desember, og vi har plukket ut de ti beste kjøpene i basis.

POLSLIPP: Det er mange rødviner i novemberslippet, og mange fra Italia.
POLSLIPP: Det er mange rødviner i novemberslippet, og mange fra Italia. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Nå er det blitt skikkelig, mørkt, kaldt og høstlig, og da er det få ting som gjør så godt i matveien som en stor gryte med rykende varm fårikål. For at det skal bli helt perfekt, må du imidlertid få med deg våre tips om hva du skal drikke til fårikål.

Novemberslippet på polet er også preget av sesongen, med et stort innslag av rødviner. Det slippes 68 nyheter på polet i dag (fredag) med 16 produkter i basis, 29 i parti og 23 i test. De fordeler seg med 33 rødviner, 7 hvitviner, 6 musserende, 10 brennevin, 4 sterkøl og 8 "diverse", hvor det i den siste kategorien bl.a. inngår 3 portviner.

Fokusområder

Det er altså klart flest rødviner, og omkring halvparten av dem kommer fra Italia, og da nesten hele landet, og i vidt forskjellige prisklasser.

Vi er vanligvis begeistret for italienske rødviner, men her var det flere fullstendig uinteressante pappviner, og i den andre enden av skalaen fant vi endel dyre viner som har problemer med å forsvare prisen.

Av andre fokusområder blant vinene i slippet, fant vi chilenske rødviner, hvitvin fra Savennières i Loire i Frankrike, samt portvin. De fire ølene var alle av typen imperial stout.

Ti gode kjøp

Vi har valgt ut det vi synes er de ti beste kjøpene fra novemberslippet, og de fordeler seg med fire hvitviner, fem rødviner og én portvin. Du finner dem listet i den rekkefølgen, med nærmere omtale, nedenfor.

Og finner du ikke noe du tror du vil like blant de nye vinene på polet, må du få med deg våre topplister over de beste rødvinskjøpene under 120 kroner og under 200 kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning