Polslipp januar 2016

Nye viner på polet

Det er nærmere femti nye viner i basis, test og parti i januar. Her er de ti beste kjøpene.

MYE GODT: Det er en rekke gode viner i januar, og spesielt California utmerker seg.
MYE GODT: Det er en rekke gode viner i januar, og spesielt California utmerker seg. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Vinmonopolet lanserer 65 nye produkter i basis, parti og test nå i januar, og de fordeler seg slik: 25 rødviner, 21 hvitviner, 1 musserende vin, 1 rosévin, 11 brennevin og 6 sterkøl. Alle produktene er tilgjengelige i utsalgene i dag (fredag).

Ølene skal vi komme tilbake til i neste uke. Her skal det handle om vinene.

Friskere og bedre fra California

Et av hovedsatsningsområdene i januarslippet er den nye bølgen med viner fra California. Viner fra denne staten har et ganske dårlig rykte, med søtladen frukt, høy alkohol og overdreven bruk av eik.

Det har imidlertid i lengre tid vært produsenter som har laget viner i en friskere, saftigere og mer "europeisk" stil, men de seneste årene har denne bølgen skutt fart, og nå lages det stadig mer og bedre vin, spesielt fra kjøligere distrikter.

Chardonnay og pinot noir lages nå i en stil som er mye tettere på Burgund, og det er spesielt hyggelig nå som prisen på burgundere er i ferd med å komme helt ut av kontroll. Men det lages også friske og gode viner på andre druer, som f.eks. carignan.

10 gode kjøp

Ikke uventet, er det også tre viner fra California som kommer ut på topp blant våre ti anbefalte gode kjøp i januarslippet. Nærmere omtale av de ti vinene finner du nedenfor, og de listes opp med to hvitviner først, og så fulgt av åtte rødviner.

Vi har også tatt med noen ord om hvor lenge vinene kan lagres, samt hvilken mat som passer til.

Er du interessert i flere gode vintips, må du få med deg våre 10-på-topp-lister over de beste rødvinskjøpene i basis under 120 kroner og under 200 kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning