Oppskrift på Pisco sour

Frisk og trendy drink

Peru er en stigende stjerne på den kulinariske himmelen, og signaturdrinken heter Pisco Sour.

PISCO SOUR: Dette er for alle som liker friske, fine drinker.
PISCO SOUR: Dette er for alle som liker friske, fine drinker. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Peru er blitt stadig mer trendy den senere tid. Når «alle» var begynt å spise sushi, til og med til hverdags, kom ceviche som en reddende engel for både hipstere og de som er litt fremoverlent i matveien. Den peruanske spesialiteten ceviche er også rå fisk, men den «kokes» i sitrussaft, og garnityret er typisk latinamerikansk, med løk, chili og koriander. Det serveres ofte også avokado, mango, søtpotet eller mais som tilbehør.

Det peruanske kjøkkenet består imidlertid av mer enn ceviche. Peru hadde ikke mindre enn tre restauranter inne på listen over verdens 50 beste restauranter i fjor, og nå er det mange som mener at Lima er i ferd med å bli den gastronomiske hovedstaden i Sør-Amerika. Trenden har også nådd Norge, og i fjor fikk Oslo sine to første peruanske restauranter.

Brennevinet minner om grappa

De spanske kolonialistene brakte med seg vinranker til Sør-Amerika, og etterhvert fant de ut at de også ville destillere vin til brandy. De første destilleriene ble etablert i havnebyen Pisco, og derfra har brennevinet tatt sitt navn. Pisco er ikke fatlagret, og derfor blankt på farge, og ganske skarpt på smak. Det minner egentlig ganske mye om grappa.

Frisk og fløyelsaktig

Som alltid, når det er snakk om tilblivelsen av klassiske cocktails og drinker, så spriker fortellingene litt, men det følgende er de fleste enige om. Tidlig på 1900-tallet var Whiskey Sour allerede en etablert drink. I Peru fant man snart på å erstatte whiskyen med pisco, og da var den første, enkle utgaven av Pisco Sour et faktum.

Denne krediteres amerikaneren Victor Vaughen Morris, som drev bar i Lima, og dette skjedde på begynnelsen av 1920-tallet. Det ble gjort mindre endringer til drinken etter hvert, og mot slutten av 1920-tallet sørget den peruanske bartenderen Mario Bruiget, som jobbet i baren til Morris, for at drinken fikk sin endelige form ved å tilsette eggehvite og angostura bitters til basisingrediensene pisco, limejuice og sukkerlake. Det er eggehviten som gir drinken dens «fluffy» og fløyelsaktige konsistens, mens limejuicen og sukkerlaken sørger for en frisk og sursøt smak.

Også i Chile

Det finnes også en chilensk variant av Pisco Sour, og kort fortalt er forskjellen den at man sløyfer eggehviten og angosturaen, og skifter ut sukkerlaken med melis. Det chilenske piscobrennevinet er også lett fatlagret, så det minner om en lys og lett cognac.

Når vi nå gir deg oppskriften på Pisco Sour, så har vi valgt den peruanske varianten, og vi har gått for den offisielle oppskriften fra International Bartenders Association (IBA). Det blir ikke mer «offisielt» enn det.

Erik Hannemann

Pisco Sour

Dette er nasjonaldrinken i Peru. Den er basert på det lokale druebrennevinet Pisco, og har en frisk, sursøt smak, samt en fløyelsaktig munnfølelse.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

4.5 cl Pisco

3 cl Limejuice

2 cl Sukkerlake

1 stk Eggehvite

stk Angostura Bitter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning