Varm drikke med irsk whisky

Slik lager du Irish coffee

Du gjør vel ikke tabben med sugerør?

IKKE RØR: Mange liker å blande fløtetoppen i en irish coffee godt med resten, egentlig skal den drikkes ublandet. Gjør som du vil.
IKKE RØR: Mange liker å blande fløtetoppen i en irish coffee godt med resten, egentlig skal den drikkes ublandet. Gjør som du vil. Foto: Foto: istockphoto
Publisert Oppdatert

Du bør helst kjøpe nykvernet og ganske kraftig brent kaffe på kaffebar eller i spesialforretning når du skal lage Irish coffee.

Om du trakter kaffen eller bruker presskanne, så bruk litt mer kaffe enn du ellers ville ha gjort for å få ekstra sterk kaffe som kan hamle opp med whiskyen. Du kan også bruke espressomaskin.

Den klassiske oppskriften inneholder selvsagt irsk whisky, som er ganske mild på smak og uten røykpreget du finner i skotsk whisky. En velsmakende vri er å bruke bourbon eller lignende amerikansk whisky. Jack Daniel's, som har et sødmefullt preg av brent karamell, fungerer godt.

Ellers kan du bruke stort sett alle typer brunt brennevin, som cognac, armagnac eller brun rom. Sistnevnte er spesielt vellykket grunnet sitt opphav i molasse, som er et avfallsprodukt fra sukkerproduksjonen.

Se oppskriften på Irish coffee lenger ned i artikkelen.

Brunt sukker er best

Det er mye som er forbudt når du lager ekte Irish coffe.

Kandissukker, og da spesielt på pinne, har sine tilhengere. Men skal du lage en genuin Irish coffee, velger du brunt sukker. Kandissukker er egentlig forbudt...

Brunt sukker sørger for at den ettertraktede karamellsmaken blir perfekt balansert.

Husk at du må sørge for at sukkeret er helt oppløst før brennevinet helles i, ellers løser ikke sukkeret seg opp.

Lettpisket fløte

På enkelte utesteder kan du oppleve å få "irish" med kremfløte fra sprayflaske, så stiv at det nesten går an å skjære i den.

En ekte Irish coffee skal ha lettpisket fløte. Bare prøv, så merker du den gode, fløyelsmyke forskjellen. Hell fløten forsiktig over baksiden av teskjeen så det legger seg som et lokk over kaffen.

Husk å droppe sugerøret! Kaffe og whisky skal drikkes gjennom kremen... da får du alle smakene med deg.

Historien om Irish coffee strekker seg tilbake til slutten av andre verdenskrig. Da fløy man fortsatt med propellfly over Atlanteren. Da måtte det flere mellomlandinger til for å fylle bensin, ofte på Newfoundland og i Irland.

I Irland var det Shannon-flyplassen utenfor Limerick som ble benyttet. Det var her bartenderen Joe Sheridan oppfant Irish coffee, sikkert for at mer eller mindre forfrosne passasjerer skulle få litt varme i kroppen igjen.

Fungerer godt en vinterdag i Norge også, det.

 

Her er oppskriften på Irish coffee

 

Oppskrifter på flere slektninger av Irish coffee:

Scandinavian coffee

Normandie coffee

Calypso coffee

American coffee

French coffee

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning