Ukens beste vinkjøp

Mye smak for lite penger

Til bare 90 kroner får du en italiensk rødvin som ikke bare er god til pizza og pasta, men også har såpass trøkk i smaken at den kan takle et realt stykke kjøtt.

LAZIO: Rosso Frusinate kommer fra Lazio, fylket hvor Roma er største by.
LAZIO: Rosso Frusinate kommer fra Lazio, fylket hvor Roma er største by. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Forrige uke omtalte vi også en italiensk rødvin til under 100 kroner, nemlig en veldig god dolcetto. Denne uken blir det kraftigere kost, en vin du også kan drikke til en skikkelig biff.

Det må være første gang vi i denne spalten omtaler en vin fra Lazio, fylket hvor Roma er største by. Den mest berømte vinen fra dette området er den hvite frascati, en relativt kjedelig sak. Men det lages også rødvin her, bl.a. på druen cesanese.

Del

Vi hadde hørt om denne druen, men måtte slå opp i Wikipedia for å få litt mer bakgrunnsinformasjon. Der kunne vi lese at druens "main claim to fame" de senere årene var at den amerikanske pornostjernen Savanna Samson hadde lansert sin egen vin basert på nettopp denne druen, og den hadde til og med fått gode kritikker fra vinanmeldere. Så vet vi det.

Den godeste Ms Samson har imidlertid ikke hatt noe med vår vin denne uken å gjøre, selv om den i likhet med hennes vin er laget på cesanese-druen iblandet de mer kjente montepulciano og sangiovese.

Benedetto Lombardi Rosso Frusinate 2008, vnr 5989701, kr 89,90, 83 poeng.

Dyp rød med hint av fiolett. Mørke bær i duften med små innslag av urter og krydder. God fylde med frisk frukt, god syre og en ikke verst lang ettersmak med fine tanniner.

Som billige viner flest, er heller ikke denne vinen noe lagringsprosjekt. Drikk den nå mens den er fersk og fruktig. I matveien er den god til til både pizza og pasta, kylling og kraftigere kjøttretter. Du kan også drikke vinen på egenhånd, som ren kos. I det hele tatt en anvendelig vin.

Her oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Pizza fire årstider

Hul spaghetti med verdens beste bolognessaus

Biff med chilismør og hvitløkmos

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Billig dolcetto

Rimelig alternativ til chablis

Billigere enn amarone

Økologisk rioja

Rimelig alternativ til sancerre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning